Nekrm brouka: Kůrovcová kalamita se dál šíří Českou republikou

20.09.2020 21:20

I přes chladnější a deštivější průběh letošního jara a léta, který znamenal pomalejší vývoj kůrovců, se kůrovcová kalamita déle šíří. Stále je ale mnoho oblastí, kde lze rozvoj kalamity správně prováděnou ochranou lesa brzdit.

Nekrm brouka: Kůrovcová kalamita se dál šíří Českou republikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strom sežraný kůrovcem

Hlavní příčinou plošného rozvoje kalamity je extrémní nárůst populace lýkožrouta smrkového v roce 2018, kdy z jednoho neodhaleného stromu na začátku sezóny mohlo být až 100 dalších napadených stromů na jejím konci. Tím se početnost tohoto škůdce zvýšila na několikanásobek (z odchytů v projektu Kůrovcové info lze usuzovat až 1000násobný nárůst), který je hlavní příčinou rozvoje kalamity téměř na celém našem území.

Kalamitní těžby v roce 2019 vzrostly na pětinásobek průměru nahodilých těžeb za období 2005-2015. V kraji Vysočina byl tento nárůst téměř 15násobný. V situaci, kdy je kůrovec přemnožen na celém území, je nalezení a následná asanace napadených stromů klíčovým momentem ochrany lesa. V České republice je téměř 300 000 drobných vlastníků lesů, pro něž je zejména určen portál nekrmbrouka.cz, který jako neziskový projekt přináší vlastníkům aktuální informace, jak s kalamitou bojovat.

Letecké snímky potvrzují data, získávaná dálkovým průzkumem Země a zveřejňovaná prostřednictvím tzv. Kůrovcové mapy (kurovcovamapa.cz). Minimálně na trase letu bylo již většinou zřejmé plošné kůrovcové napadení porostů. Míst, kde dospělé porosty a značná část mladých smrkových porostů odumřela, postupně přibývá.
Kalamitou nezasažené, nebo spíše lehce zasažené byly porosty na jihu Čech západně od Jindřichova Hradce a Nové Bystřice. Bez velkých ložisek kůrovcového napadení byla též většina lesů Žďárských vrchů a značný prostor pro zpomalení kalamity se stále ukazuje též v Podkrkonoší. Dynamický rozvoj kalamity lze pozorovat ve Středočeském kraji, ale i na dlouho odolávající lokalitě kolem Javořice - nejvyššího vrcholu Vysočiny.

V těchto dnech postupně končí letová aktivita lýkožrouta smrkového. Vlastníci lesů mají nyní 6-7 měsíců na vyhledávání napadených stromů, jejich těžbu a asanaci, aby zabránili dalšímu šíření kalamity na jaře příštího roku!

Jak během podzimu a zimy v ochraně lesa postupovat? Přehledné a srozumitelné rady lze nalézt na právě spuštěné zimní verzi portálu nekrmbrouka.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…