Některým sociálním službám hrozí zánik. Vláda rozhodla o uvolnění 270 milionů korun

29.07.2016 11:50

Vláda se shodla na dofinancování sociálních služeb ohrožených omezením či zánikem. Dotace ve výši 270 milionů korun na podporu sociálních služeb v letošním roce je určena na řešení krizové situace v oblasti financování, a také na zlepšení odměňovaní pracovníků v sociálních službách.

Některým sociálním službám hrozí zánik. Vláda rozhodla o uvolnění 270 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

„Pro rok 2016 bylo ze státního rozpočtu vyčleněno na sociální služby celkem 8,57 miliardy korun, z toho kraje mají k dispozici 8,315 miliardy korun. V této částce je však zahrnuto i 750 milionů na zlepšení odměňování pracovníků v sociálních službách. V porovnání s rokem 2015 je celková částka, kterou disponují kraje, o 50 milionů nižší,“ upozornila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Po vyčlenění 750 milionů na navýšení mezd a platů tak mají kraje podle jejích slov reálně významně nižší objem finančních prostředků na podporu sociálních služeb než v předchozím roce, a to o částku 770 milionů korun.

Některé sociální služby se tudíž nacházejí v kritické finanční situaci a jsou nuceny výrazně omezovat svoji činnost. MPSV eviduje velké množství podnětů o nedostatečném objemu finančních prostředků ze všech regionů.

V průběhu letošního roku již bylo potřeba urgentně řešit dofinancování sociálních služeb. Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo z vlastních zdrojů částku 350 milionů korun na krytí platových a mzdových nákladů. Reálná potřeba finančních prostředků se však pohybuje v objemu bezmála 800 milionů korun.

Vláda rozhodla o tom, že finanční prostředky na dofinancování budou použity z nároků z nespotřebovaných neprofilujících výdajů kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí, konkrétně z nároků Úřadu práce ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…