Německý velvyslanec se při návštěvě Libereckého kraje zajímal o výuku němčiny a duální vzdělávání

20.03.2015 20:34

Do Libereckého kraje tento týden zavítal velvyslanec Spolkové republiky Německo v ČR Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven. Během jeho návštěvy jednal s vedením kraje o možnostech spolupráce a podíval se do společnosti CIS Systems s.r.o. v Novém Městě pod Smrkem.

Německý velvyslanec se při návštěvě Libereckého kraje zajímal o výuku němčiny a duální vzdělávání
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Svoji návštěvu zahájil v sídle krajského úřadu, kde jej přijali hejtman LK Martin Půta, statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová a krajští radní Vít Příkaský a Alena Losová. Během jednání byl přítomen také jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

Německý velvyslanec se zajímal zejména o navázání spolupráce v oblasti výuky němčiny a o duální systém vzdělávání. „Němčina je druhý nejfrekventovanější jazyk, který se u nás vyučuje. Jeho znalost je v našem kraji potřebná, už jen kvůli blízkosti Saska. Na řadě škol v Libereckém kraji probíhají společné projekty, ale je třeba si přiznat, že mnoho jich nemá svého partnera. S vyhledáváním nám pomáhá právě Euroregion Nisa,“ uvedl hejtman LK Martin Půta. Na duální systém vzdělávání navázala členka rady kraje pověřená řízením rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Alena Losová, která hovořila o vzdělávací politice, jejíž prioritou je zapojování zaměstnavatelů do vzdělávání. Liberecký kraj podle ní spolupráci škol
a  zaměstnavatelů  podporuje a po školách vyžaduje. „V současné době jednáme se společností Jablotron Alarms kvůli převzetí některých technických oborů. Máme zájem, aby v Libereckém kraji vznikla firemní škola. Úzká spolupráce se také rýsuje mezi ZOD Brniště a Střední školou hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantu, konkrétně se jedná o podporu zemědělských oborů prostřednictvím stipendijního programu,“ doplnila radní.

Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven potvrdil, že v Německu se systém duálního vzdělávání osvědčil a funguje velice dobře. Nabídl možnost spolupráce například zprostředkováním zahraniční cesty, kde by zástupci kraje mohli načerpat poznatky a inspirovat se v praxi. Také předal kontakt na koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, jehož aktivitou je vyhledávání partnerů pro školy.

Na pracovním obědě se hovořilo o projektech kultury a cestovního ruchu. Statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová, pod níž tento rezort patří, zmínila, že Liberecký kraj se pravidelně prezentuje na několika německých veletrzích cestovního ruchu. Též v oblasti kultury spolupracují krajské organizace se svými německými partnery dlouhodobě a úspěšně. „Pana velvyslance jsem pozvala na mezinárodní hudební festival Lípa Musica, který je ukázkou česko-německé spolupráce, protože se koná nejen v severočeském regionu, ale přesahuje i do Saska. Bylo by pro nás a pořadatele festivalu ctí, kdyby se pan velvyslanec zúčastnil třeba zahajovacího večera letošního ročníku,“ řekla statutární náměstkyně Hana Maierová.

Závěrem návštěvy se velvyslanec společně s hejtmanem Martinem Půtou přesunuli do Nového Města pod Smrkem, kde navštívili společnost CIS Systems s.r.o. zabývající se výrobou kabelové konfekce a systémové techniky. Právě tato firma společně s Knorr Bremse s.r.o. založily školu po vzoru německého duálního vzdělávání mistrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…