Nemocnice ČB: Nový přístroj ThunderBeat umožňuje chirurgům a urologům šetrnější zákroky

05.07.2014 19:00

Chirurgické a Urologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. disponují od začátku letošního roku novým přístrojem ThunderBeat.

Nemocnice ČB: Nový přístroj ThunderBeat umožňuje chirurgům a urologům šetrnější zákroky
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Jedná se o nástroj kombinující ultrazvukovou a bipolární energii, který vyniká vysokou rychlostí řezu, účinnou kontrolou krvácejících cév a možností velmi jemné preparace tkání. Použití systému ThunderBeat představuje výrazné snížení zátěže pro nemocného především díky zkrácení operačního času, menším krevním ztrátám a nižšímu riziku operačních a pooperačních komplikací.

„ThunderBeat je moderní elektrochirurgický přístroj, který spojuje výhody využití elektrické energie a ultrazvuku. Operatér má možnost použít monopolární a bipolární elektrokoagulaci samostatně, nebo kombinaci bipolární energie s ultrazvukem. To vše se děje velmi efektivně, bez nutnosti výměny nástroje a přitom bezpečně,“ uvedl MUDr. Pavel Kožnar z Chirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

Bipolární koagulace je zárukou kontrolovaného průchodu elektrické energie tkání pouze mezi branžemi nástroje, v kombinaci s ultrazvukem je řez tkáně a stavění krvácení rychlejší a bezpečnější než při využití pouze jednoho typu energie. Ultrazvuk a elektrická energie působí synergicky, což je výhodné zejména při protínání krvácivých tkání, například jater, a při koagulaci (pozn.: koagulace – srážení krve, stavění krvácení) cév až do průměru sedmi milimetrů.

Velkým přínosem je ThunderBeat také v urologii. „Tento přístroj nachází hlavní uplatnění při laparoskopických operacích pro onko-urologické indikace. Příkladem je laparoskopické odstranění prostaty kvůli nádorovému onemocnění, nebo částečné či úplné odstranění ledviny opět z důvodů nádorového onemocnění případně po těžkých úrazech,“ zdůraznil zástupce primáře Urologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Aleš Petřík, Ph.D. Zmíněných zákroků provedou českobudějovičtí urologové okolo 250 až 300 ročně.

V klasické chirurgii je ThunderBeat používán při otevřené i laparoskopické operativě a při endoskopických výkonech. Využívá se například v dětské chirurgii při odstranění větší části sleziny kvůli onemocnění krve nebo v důsledku úrazu. V chirurgii dospělých při poranění parenchymatozních orgánů, zejména jater a sleziny, nebo při operacích konečníku a tlustého střeva. V jaterní chirurgii výrazně usnadňuje protínání tkáně a snižuje krevní ztráty při operacích nádorového onemocnění jater.

Využití Thunder Beatu v laparoskopické chirurgii, tedy při šetrných operacích bez nutnosti otevření břišní dutiny klasickým řezem, znamená velmi výrazné snížení zátěže pro pacienta. Lékařům postačí několik otvorů, jimiž se do dutiny břišní zavedou nástroje, zdroj světla a kamera spojená s televizní obrazovkou a videem. Operatér sleduje televizní obrazovku a pomocí nástrojů, které ovládá mimo břišní dutinu, provede příslušný výkon.

„Zkracuje se délka operačního výkonu a klesá počet komplikací při i po zákroku. Snižuje se tak objem reoperací a miniinvazivních drenážních výkonů v pooperačním období. Vzhledem k lepší kontrole krevních ztrát klesá také nutnost podávání krevních derivátů v průběhu operace. Všechny tyto výhody mají ve svém celku také nezanedbatelný ekonomický přínos,“ poznamenal MUDr. Kožnar.

Chirurgické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., pečuje o pacienty s chirurgickými onemocněními ambulantní a lůžkovou formou. V rámci ambulantních služeb se zde kromě běžných chirurgických zákroků provádí ultrazvuková vyšetření a intervenční zákroky pod echografickou kontrolou. Hlavní náplní práce oddělení jsou chirurgické zákroky v dutině břišní, a to jak klasickým způsobem, tak moderním laparoskopickým přístupem. Svou tradici zde má rovněž cévní, hrudní a dětská chirurgie. Proktologická a endoskopická pracoviště se věnují diagnostice a léčbě chorob tlustého střeva a konečníku. Chirurgické oddělení úzce spolupracuje s internisty při zajišťování cévního přístupu u dialýzovaných pacientů. V oblasti chorob zažívacího systému chirurgické oddělení úzce spolupracuje s gastroenterology, při léčbě nádorových chorob pak s onkology.

V oblasti operační léčby nádorů prsu, kde je pro stanovení správného léčebného postupu nezbytná úzká týmová spolupráce chirurga s rentgenologem, onkologem a histopatologem, mají mezioborové ordinační komise na oddělení tradici již od roku 1980. Chirurgie sentinelové uzliny, která může pacientku s karcinomem prsu ušetřit rozsáhlého operačního výkonu na podpažních uzlinách, je zde standardem od roku 1999. Tato metoda vyžadující spolupráci s oddělením nukleární medicíny je zde jako na jediném a pracovišti v Jihočeském kraji prováděna „pod jednou střechou“.

Jako součást Traumatologického centra se oddělení účastní péče o pacienty s úrazy dutiny břišní, hrudní a poraněním cév. Chirurgické oddělení plní také vzdělávací funkci při přípravě lékařů k atestacím, výuce mediků, studentů Jihočeské univerzity a středních zdravotnických škol.

Urologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., poskytuje komplexní urologickou ambulantní a hospitalizační péči pro bývalé okresy České Budějovice, Prachatice a Český Krumlov a specializovanou péči pro celý jihočeský region. Je významným nadregionálním spádovým centrem pro léčbu pacientů s urolitiázou (močovými kameny) a disponuje všemi nejmodernějšími metodami léčby včetně mimotělního drcení kamenů.

Komplexní služby poskytuje oddělení při diagnostice a radikální chirurgické léčbě nádorových onemocnění, včetně programů pro včasný záchyt karcinomu prostaty. Je plně vybaveno pro diagnostiku a léčbu mužské neplodnosti, poruch erekce. Specializovaným programem je i diagnostika a léčba funkčních onemocnění dolních cest močových včetně ženské inkontinence. Oddělení vybaveno i speciálně upravenými prostory pro paraplegické pacienty a nadstandardním pokojem.

K dispozici je jednotka intenzivní péče. Nedílnou součástí naší činnosti je též specializovaná ambulantní a operační léčba dětských pacientů s postižením močových cest.

Urologické oddělení je akreditováno Ministerstvem zdravotnictví ČR pro přípravu specialistů - urologů v celém rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…