Nemocnice ČB: Ortopedie zavedla jako první v ČR novou vyšetřovací metodu

04.06.2014 15:03

Českobudějovická ortopedie začala jako první v České republice používat úplně novou vyšetřovací metodu, která je jednak mimořádně šetrná a citlivá k pacientovi a současně lékařům pomáhá rychle odhalit možné komplikace po operacích totálních náhrad kloubů. Lékaři tak mohou včas zareagovat a okamžitě zahájit postupy, které problémy, například infekce endoprotézy, správně začnou řešit. Pro člověka s novým umělým kloubem to znamená maximální snížení rizika nepřesné diagnózy.

Nemocnice ČB: Ortopedie zavedla jako první v ČR novou vyšetřovací metodu
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Jde o světovou novinku, kterou zatím prezentovala jen dvě odborná pracoviště na světě, Endo - Klinik z německého Hamburku a univerzita v americké Filadelfii, jako diagnostickou metodu včasného odhalení infekce endoprotéz kyčelního nebo kolenního kloubu. V současné době jsme jediní v tuzemsku, kteří tuto metodu ve spolupráci s odděleními biochemie a imunologie, zavedli,“ uvedl MUDr. David Musil, Ph.D. z Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

Prakticky každá totální endoprotéza, která bolí, může být infikována, přičemž příznaky těchto komplikací jsou velmi mírné a infekce se tak v mnoha případech diagnostikují obtížně. „Vyšetření se provádí tak, že do kloubu k endoprotéze vpíchneme punkci, odsajeme tekutinu, která tam bývá přítomna, a pošleme ji na různá vyšetření. Jako nejcitlivější a nejperspektivnější se nyní jeví vyšetření alfa – defensinu, což je látka, kterou produkují bílé krvinky. Jejich zvýšená přítomnost ukazuje na to, že je velmi pravděpodobná přítomnost bakterií a tedy infekce v kloubu,“ konstatoval MUDr. Musil. To lékařům umožní včas zvolit vhodnou strategii léčby. Pokud kloubní náhrada bolí a není infikovaná je totiž postup léčby úplně jiný, než když bolí a infikovaná je. To je klíčové pro pacienta i lékaře.

„Pokud se prokáže přítomnost infekce endoprotézy, je okamžitě zvolen nejvhodnější způsob terapie. Rovnou a cíleně můžeme při operaci, která je ve většině případů nezbytná, použít správná antibiotika. Což má kromě výhod rychlejší léčby významný přínos také ekonomický, protože reoperace infikovaných kloubních náhrad patří mezi nejnákladnější. Jeden správně zvolený postup ušetří finanční prostředky k používání této diagnostické metody na celý rok,“ zdůraznil MUDr. Musil.

Výzkum této problematiky nadále pokračuje, ale dosavadní výsledky potvrzují účinnost a výhody této metody. Včasná diagnóza infekce endoprotézy zásadně ovlivňuje způsob a průběh pooperační léčby.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…