Nemocnice České Budějovice: Depresemi trpí každý desátý Jihočech

30.05.2014 15:49

Každý desátý člověk u nás trpí dle statistik depresemi. V celé České republice je to tedy přibližně jeden milión lidí, jen na jihu Čech 65 tisíc. Deprese může způsobit řada faktorů a jejich projevy se rozhodně nevyplatí podceňovat.

Nemocnice České Budějovice: Depresemi trpí každý desátý Jihočech
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

To, že deprese jsou velmi časté a jejich léčení je zpravidla dlouhodobé, dokládá i skutečnost, že komerční pojišťovny je řadí mezi duševní onemocnění a vylučují je z pojistek kryjících případnou dlouhodobou pracovní neschopnost.

„Depresivní choroba může mít celou řadu podob. Jednak jsou různé druhy depresí podmíněných dědičně či vyvolaných změnami biochemických procesů v mozku. Druhou velkou skupinou jsou pak deprese reaktivní, způsobené nějakým vnějším podnětem. Může to být například stresová situace, v níž se člověk náhle ocitne, nebo jsou to takzvané sezónní deprese vyvolané střídáním ročních období, změnami klimatu a podobně. Projevy depresí jsou ale v obou skupinách stejné bez ohledu na to, zda jsou jejich příčiny vnitřní či vnější,“ uvedl primář Psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Jan Tuček, Ph.D.

Jaro a podzim jsou pro rozvoj depresí nejrizikovějším obdobím, protože se často skloubí současně oba vnější podněty, tedy vliv nestabilních klimatických podmínek se stresovými událostmi. Zimní počasí je naopak celkem stabilní, je chladno, krátký den, většinou tma. Stejně stabilním ročním obdobím je léto, dlouhé slunečné dny a teplé dny nám navíc umožňují více relaxovat a méně se stresovat. Pokud se k jarním či podzimním podnětům nestabilního chování přírody přidají i další vnější podněty, bývá zpravidla zle.

„Svou významnou roli zde kromě už zmíněné sezónnosti sehrává v současné době při rozvoji reaktivních depresivních stavů celá řada dalších faktorů, nezaměstnanost, obtížné shánění práce a s tím spojená obava ze ztráty zaměstnání, rostoucí nároky zaměstnavatelů a z toho vyplývající stres, nedůvěra k politikům, finanční problémy, zadluženost spojená s hrozbou exekucí a další,“ konstatoval primář Tuček.

Mezi typické příznaky depresí patří zejména zvýšená únava, apatie, případně podrážděnost, ospalost, potíže se spánkem a celková vyčerpanost. Člověk se nedokáže soustředit, často ani pracovat. Mnozí lidé si rozvoj depresí uvědomují, ale domnívají se, že toto onemocnění přejde samo, a že ho zvládnou bez odborné pomoci. Většinou se mýlí.

„Návštěva lékaře by se neměla odkládat, pokud jsou problémy dlouhodobé, zásadně omezují život člověka, který tak nemůže vykonávat běžné denní činnosti ať už v zaměstnání či v rodině a samozřejmě především a neodkladně pokud dojde k úvahám o dobrovolném odchodu ze světa,“ zdůraznil prim. MUDr. Jan Tuček, Ph.D.

Nárůst pacientů zejména v období jara a podzimu registrují nejen na psychiatrickém oddělení nemocnice, kde lékaři řeší nejzávažnější případy, ale samozřejmě také ordinace ambulantních psychiatrů. A to nepřijdou všichni, kteří by odbornou léčbu potřebovali. Zatímco ve vyšších vrstvách americké společnosti je takzvaně „in“ mít svého psychiatra a psychoterapeuta, v české kotlině stále duševní nemoci zůstávají jakýmsi tabu, a proto se řada pacientů návštěvě psychiatra brání. Často se stydí, že jsou v péči psychiatra. Naštěstí se zdá, že i u nás se ledy konečně pohnuly a přístup pacientů se mění.

Nejlepší prevencí proti depresím je zdravý životní styl, schopnost umět si odpočinout, vhodně střídat aktivity výkonnostní a relaxační. „Dnešní doba tlačí na výkon, žene nás dopředu a člověk, který je vyčerpán, se stává outsiderem. Neprávem. Výkon člověka, žijícího pod neustálým pracovním tlakem a stresem, bude postupem času dále klesat a on se bude cítit hůř a hůř,“ poznamenal primář.

Psychiatrické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., poskytuje vysoce specializovanou akutní péči pro psychicky nemocné z celého Jihočeského kraje. Poskytuje komplexní péči celého spektra duševních poruch, tj. organicky podmíněných stavů, psychotických poruch včetně schizofrenie, poruchy nálady, úzkostné a další neurotické poruchy.

Hospitalizace jsou většinou krátkodobého charakteru. V případě potřeby delší hospitalizace oddělení spolupracuje s psychiatrickými léčebnami na území i mimo území Jihočeského kraje.

V současné době je na psychiatrickém oddělení k dispozici 42 akutních lůžek. Součástí oddělení je také denní stacionář, psychologická laboratoř, psychiatrická ambulance, ambulance dětské a dorostové psychiatrie, ambulance pro léčbu alkoholismu a jiných toxikomanií a sexuologická ambulance.

Součástí práce oddělení je mimo jiné výkon konziliárních služeb na ostatních odděleních nemocnice, specializovaná péče o děti a dorost s významným zaměřením na poruchy příjmu potravy a ochranná sexuologická léčba. Nedílnou součástí je také ambulantní péče o závislé na alkoholu a drogách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…