Nemocnice České Budějovice: Diabetologové budou řešit komplikace spojené s cukrovkou

08.12.2015 17:20

Přibližně 250 lékařů a zdravotních sester z celých jižních Čech se ve čtvrtek 10. prosince sjede do Českých Budějovic, aby zde projednali aktuální otázky onemocnění cukrovkou. V pořadí už 23. Jihočeský diabetologický den, který pořádá Diabetologické centrum při Interním oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., spolu s Centrem diabetologie IKEM, se uskuteční v Divadelním sále českobudějovického domu kultury Metropol.

Nemocnice České Budějovice: Diabetologové budou řešit komplikace spojené s cukrovkou
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Hlavní tématem bude zejména problematika prudkého nárůstu onemocnění diabetem 2. typu již ve věkových skupinách okolo 40 let. Vzhledem k tomu, že cukrovka zvyšuje až čtyřnásobně riziko mozkových příhod, infarktů, závažných postižení cév, slepoty, amputací dolních končetin v souvislosti s takzvaným syndromem diabetické nohy a podobně, se tak poměrně dramaticky zvyšuje počet komplikovaných případů a klesá i věk pacientů s těmito komplikacemi,“ uvedlakoordinátorka Diabetologického centra pro Jihočeský kraj MUDr. Lenka Dohnalová z Interního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

Hlavními tématy odborné konference tak budou mimo jiné nové léky, nové způsoby léčby a především novinky v léčbě již zmíněných častých komplikací. Odpolední program bude věnován klinickým kazuistikám, tedy konkrétním případům z praxe, které si připravili lékaři českobudějovické nemocnice.

„Jednání se zúčastní jak odborníci, internisté, z jihočeských nemocnic, tak terénní specialisté a praktičtí lékaři,“ poznamenala MUDr. Dohnalová. 

Výskyt diabetu mellitu 2. typu celosvětově stoupá. Nad 65 let činí až 20 procent. Léčba těchto pacientů vyžaduje zvláštní postup, neboť se jedná o polymorbidní pacienty, trpící větším počtem různých závažných chorob a zdravotních komplikací, s vyšší náchylností k hypoglykémiím.

Cukrovka se projevuje nenápadně a pozvolna. V České republice jí každoročně onemocní kolem 16 tisíc lidí. I proto je diabetes mellitus odborníky často nazýván plíživou epidemií třetího tisíciletí. V Jihočeském kraji trpí touto nemocí, často doprovázenou nejrůznějšími velmi závažnými zdravotními komplikacemi, v současnosti bezmála 60 tisíc lidí. To jižní Čechy řadí mezi českými kraji do první čtvrtiny žebříčku výskytu cukrovky.

„K nejzávažnějším problémům patří syndrom diabetické nohy, protože až sedmdesát procent amputací dolních končetin je způsobeno právě diabetem. Počet těchto amputací lze přitom podle posledních průzkumů snížit až o polovinu účinnou prevencí, vzděláváním pacientů a odborným způsobem léčby. Důležitou úlohu mají v této oblasti praktičtí lékaři,“ konstatovala MUDr. Dohnalová.

Hlavní úlohou praktických lékařů je prevence, časné zjištění pacientů s diabetem, časná léčba a dobrá spolupráce s diabetologem nebo internistou. Pacienti by se měli o svoji nemoc detailně zajímat, vyptávat se lékařů, co mohou sami pro sebe udělat.


Diabetologické centrum při Interním oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.,pečuje o nejzávažnější případy diabetu. Vesměs se jedná o pacienty s pozdními komplikacemi nebo celkově těžkým průběhem onemocnění.

Pro celý jihočeský kraj poskytuje komplexní péči zejména v oblasti intenzivní terapie diabetu, koordinace léčby pomocí inzulínových pump a léčby diabetické nefropatie, léčby speciálního postižení očí takzvanou diabetickou retinopatii ve spolupráci s očním oddělením nemocnice. Součástí jeho činnosti je ale také péče o těhotné pacientky s diabetem a léčba tzv. syndromu diabetické nohy.

Centrum disponuje odbornou podiatrickou ambulancí a podiatrickou poradnou. Toto pracoviště, specializované na léčbu syndromu diabetické nohy, patří mezi nejmodernější svého druhu v zemi.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 32 tisíc operačních

zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2267 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních sedm let nemocnice investovala do svého rozvoje více než 1,6 miliardy korun.

V loňském roce českobudějovická nemocnice zvítězila v celostátní soutěži Nemocnice 2014 v kategorii „Finanční zdraví“. Letos se umístila na prvním místě v kategorii „Absolutní vítěz“ soutěže Nemocnice 2015 a prvenství si udržela i v kategorii „Finanční zdraví“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…