Nemocnice České Budějovice: Nevhodná obuv způsobuje vážné deformity nohy

29.07.2014 8:01

Cesta na operační sál ortopedie často začíná v prodejně obuvi. Podobně jako může nevhodné obutí automobilu skončit karambolem, představuje špatná bota pro svého uživatele značné riziko vzniku vážných deformit nohou léčitelných pouze chirurgicky.

Nemocnice České Budějovice: Nevhodná obuv způsobuje vážné deformity nohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

„Nejohroženější jsou v této oblasti ženy, což pramení z toho, že v porovnání s muži snáze podléhají různým módním trendům. Z deseti pacientů, kteří k nám přicházejí se získanými deformitami nohy, je devět žen, přičemž problematika onemocnění nohy zastupuje přibližně deset procent všech realizovaných ortopedických výkonů v oblasti chirurgické léčby,“ konstatoval primář Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., Doc. MUDr. Jiří Stehlík, CSc.

Dlouhodobé nošení nevhodné obuvi nemá za následek pouze bolest nohou samotných, ale také celého pohybového ústrojí. Může se objevit svalová únava, bolesti lýtek, hlavy i páteře. V další fázi vznikají bolestivé deformity. Následuje pobyt v nemocnici a nezbytná operace.

„Příčinou řady deformací, které lze řešit v řadě případů už pouze chirurgickou cestou, jsou velice často boty na vysokých podpatcích s úzkou špičkou, kdy se celá váha těla přenáší na velmi malou plochu chodidla. Typickým příkladem je vbočený palec, zřejmě nejčastější získaná deformita nohy. Dochází při ní ke změně postavení palce, jenž se přiklání k dalším prstům. U těžších případů dochází dokonce k jeho podsunutí pod druhý prst,“ uvedl předseda Sekce chirurgie nohy České společnosti pro ortopedii a traumatologii MUDr. Libor Filip z Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

Mezi další časté deformity způsobené nevhodnou obuví patří kladívkovité a drápovité prsty, které lze chápat jednoduše jako „skrčeniny prstů“, vbočený malík je v podstatě zrcadlovým obrazem vbočeného palce. Na konto bot lze zařadit také výrůstky na hřbetu nohy, mozoly, odřeniny a puchýře, ekzémy, mykózy, bradavice, kuří oka nebo poškození nehtů. Léto s sebou přináší boty bez podpatků, rovné a placaté. Ty pro změnu způsobují akutní potíže, bolesti v oblasti paty či klenby.

„V poslední době dochází k jistému zlepšení. Nevím, jestli je to dáno módou nebo osvětou, ale podle toho, co vidíme, se zdá, že ženy postupně upřednostňují pohodlné a tedy zdravé boty. Všeobecně registrujeme pozitivní ústup od malých bot. Dnešní mladé dívky mají větší nohy, než jejich matky, ale nestydí se za to, netrápí se v malých botách a klidně si vezmou větší a pohodlnější,“ poznamenal MUDr. Filip.

Poruchy nohy jsou civilizačním onemocněním přímo související se způsobem obouvání a životním stylem. Historicky zřejmě nejznámějším projevem deformity chodidla byl „lotosový květ“, čínská specialita minulosti. V útlém věku se děvčatům bandážovala chodidla tak, aby se dosáhlo co nejmenší velikosti. Malé nohy byly tehdy symbolem ženské krásy a dívka, která neměla chodidlo „znetvořeno“, měla mnohem menší šanci se dobře provdat.

Tento zvyk Čína dávno opustila. Moderní ženy si však v touze po kráse často ničí nohy zcela dobrovolně dodnes. Lékaři proto apelují na správný výběr obuvi. Na botách podle nich není vhodné šetřit, v žádném případě ale neplatí, že čím jsou boty dražší, tím jsou ze zdravotního hlediska lepší.

„Levná, ale pohodlná obuv může být pro nohu zdravější, než drahá. Ceny určují módní značky. Boty od Louise Vuittona, Baldininiho nebo Christiana Louboutina budou spolehlivě extrémně drahé, ale neznamená to, že budou zdravější než výrazně dostupnější sportovní obuv. Firmy, zabývající se výrobou sportovní obuvi, mají svá vědecká oddělení, které řeší, jak má bota vypadat, aby odpovídala svému účelu a anatomii noh. Módní návrháři řeší vzhled, nikoli účel a pohodlí,“ dodal MUDr. Filip.

Chirurgická léčba deformit nohy ať už získaných, vrozených nebo vzniklých následkem úrazu, zaznamenala v posledních letech obrovský pokrok díky moderním technikám léčby, které umožňují léčbu dříve neřešitelných problémů. V případě získaných deformit ale zůstává nadále rozhodující prevence. Tou je pohodlná, svému účelu určená obuv a zdravý životní styl. Zejména nadváha sehrává u vzniku deformit nohy vedle bot druhou zásadní roli.

Na Ortopedickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., jsou ošetřováni pacienti s chorobami pohybového aparátu. Hlavní náplní činnosti oddělení je jejich operační léčba.

Zdejší lékaři operují denně na 2 až 3 sálech. Provádějí se zde operace totálních náhrad dnes již většiny kloubů u nemocných s artrózou velkých kloubů, endoskopické – artroskopické operace kolenního, ramenního a hlezenného kloubu. Oddělení se soustřeďuje také na specializované artroskopické výkony u většiny kloubů, například (plastiky vazů, rotátorových manžet, luxace ramenních kloubů, transplantace chrupavek a stabilizační výkony), revmatochirurgické operace, operace vrozených vad u dětí a dětí postižených dětskou mozkovou obrnou, operace pro degenerativní onemocnění pohybového aparátu, deformity končetin, poúrazové stavy kostí a kloubů, rozdíly v délkách končetin, paklouby či záněty pohybového aparátu.

Pacienti po velkých operacích jsou hospitalizováni na jednotce intenzivní péče, v případech komplikovaných zánětem na infekčním oddělení po eventuálním předchozím operačním výkonu na septickém sále.

V ambulantní složce je kromě standardní péče o choroby pohybového aparátu poskytována specializovaná péče pacientům s deformitami páteře, k dispozici je dětská ambulance, zahrnující mimo jiné ultrazvukové vyšetřování dětských kyčlí a péči o děti postižené dětskou mozkovou obrnou, revmatochirurgická ambulance, artroskopická ambulance pro specializované výkony a ambulance pro sportovce.

Specializační obory Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

  • Endoprotetika a výměnné operace totální náhrad
  • Artroskopická ortopedie
  • Chirurgie ruky
  • Chirurgie nohy
  • Dětská ortopedie
  • Septická ortopedie

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne