Nemocnice České Budějovice: Nový dětský chirurgický sál zvýšil komfort i kvalitu péče o malé pacienty

18.06.2013 9:00

K dalšímu zvýšení kvality a komfortu péče o malé pacienty značně přispěje dokončení nového dětského operačního sálu v českobudějovické nemocnici. Moderní sál doplněný o nové vybavení je umístěn v prvním patře chirurgického pavilonu přímo spojeného s objektem dětského oddělení. Slouží jak pro akutní zákroky po úrazech, tak pro plánované operace.

Nemocnice České Budějovice: Nový dětský chirurgický sál zvýšil komfort i kvalitu péče o malé pacienty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

„Nový sál je součástí projektu a dlouhodobého plánu zvyšování kvality předoperační, operační a pooperační péče o malé pacienty. Jeho realizací bylo pověřeno oddělní ARO ve spolupráci s dětským oddělením a specialisty řady dalších, vesměs chirurgických, oborů,“ uvedl primář Anesteziologicko resuscitačního oddělení (ARO) Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Bohuslav Kuta, MBA.

Cílem projektu bylo zabezpečit pohodlí a komfort dětí, vhodnou premedikaci, odstranit transporty dětí po areálech nemocnice, zajistit dobře vybavený dětský operační sál a to co v nejkratším možném dosahu dětského oddělení.

„Nový dětský sál bylo nejdříve nutné stavebně upravit a pak vybavit speciální chirurgickou technikou. Tedy například operačním stolem, ohříváním, cirkulací vzduchu a mnoha dalšími přístroji. Součástí sálu je samozřejmě kompletní anesteziologické vybavení a veškerá další operační výbava,“ poznamenal prim. MUDr. Kuta.

Významným krokem bylo zavedení anesteziologické ambulance fungující od pondělí do pátku. Zde rodiče předají lékařům informace o dítěti a od lékařů současně dostanou veškeré potřebné odpovědi na otázky týkající se zákroku. Dítě je zde také dovyšetřeno pro potřeby anestézie.

Systém jednoho lůžka

Zavedení nového systému, jehož je nový operační sál nedílnou součástí, lékaři pracovně označují jako „systém jednoho lůžka“. Malý pacient po přijetí do nemocnice „dostane svoji postel“, s ní odjede na operační sál, vrátí se s ní zpět na oddělení a z této „postele“ po ukončení léčby odejde rovnou domů, aniž by musel absolvovat různé transporty sanitkami po jednotlivých odděleních nemocnice. Dříve bylo nutné děti převážet z dětského oddělení umístěného v horním areálu například kvůli ORL, či očním operacím až do dolního areálu nemocnice. To už je minulostí.

„V tomto chirurgickém sále se nám podařilo shromáždit prakticky téměř veškerou operativu dětského věku a to v přímé návaznosti na naše oddělení. Pacienta po přijetí uložíme na jedno lůžko a z tohoto lůžka jej propustíme domů. Součástí celého systému je navíc snaha o maximální možnost přítomnosti rodičů u dětí,“ zdůraznil primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., MUDr. Vladislav Smrčka.

V létě evidují lékaři až trojnásobný počet dětských úrazů oproti běžnému průměru

Blíží se letní prázdniny. Nepřipravují se na ně jen rodiče, ale také lékaři. O prázdninách totiž tradičně řeší dvojnásobně až trojnásobně více úrazů dětí, než v období školních měsíců. Mezi nejčastější příčiny úrazů dětí patří pády z jízdních kol, in-line bruslí a z trampolín.

„Trampolíny jsou zcela novým fenoménem. Počet úrazů na nich trvale roste. Důsledkem pádů z nich jsou zlomeniny předloktí, pažních kostí, stehenních kostí, otřesy mozku, tržné rány. Úrazy z trampolín, které se staly nákupním hitem, předčily už loni co do počtu i úrazy z kol a jiných běžných letních aktivit. Před trampolínami, které jsou levně a lehce dostupné v kdejakém nákupním centru, bych chtěl rodiče varovat,“ uvedl primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., MUDr. Vladislav Smrčka.

Nárůst dětských úrazů zaznamenávají lékaři běžně už od května, vrcholem jsou pak prázdninové měsíce, tedy červenec a srpen, pomalý pokles nastává v září. „Záleží na počasí. Jakmile se oteplí a objeví se slunce, všichni vyrazí do přírody a počet úrazů stoupá. Za pozitivní ale považuji skutečnost, že díky osvětovým akcím pediatrů i veřejných institucí jako byl například projekt Jihočeského kraje „Na kolo s přilbou“, klesá počet těžkých úrazů hlavy,“ poznamenal prim. MUDr. Smrčka.

Děti tvoří přibližně deset procent ošetřených pacientů českobudějovického Traumacentra. Lékaři zde ročně ošetří zhruba 50 tisíc dospělých a pět tisíc dětí. „V letních měsících a o prázdninách se zvyšuje počet dětí, které denně projdou naší úrazovou ambulancí na dvou až třínásobek,“ řekl vedoucí lékař Centra dětské traumatologie Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Petr Toufar.

Dětské oddělení, které je součástí Traumacentra českobudějovické nemocnice zaznamenává v průběhu letních prázdnin prudký nárůst úrazů dětí dlouhodobě. Zatímco běžně tvoří počet zraněných mezi všemi hospitalizovanými dětmi na oddělení v průměru 20 až 30 procent, v letních měsících a zejména o prázdninách až zhruba polovinu.

„Denně řešíme problémy dětí s těžkými úrazy, které vznikají jak při organizované, tak i neorganizované činnosti. A týká se to dětí všech věkových kategorií. Musím ovšem podotknout, že mluvíme jen o velmi závažných poraněních, která nelze léčit ambulantně. Další desítky lehčích dětských zranění ošetří každý den také lékaři ambulancí úrazové chirurgie,“ konstatoval prim. MUDr. Smrčka.

Nemocnice České Budějovice, a.s. patří se svou lůžkovou kapacitou 1600 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči, prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 52 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 27 tisíc operačních zákroků a téměř 610 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2425 dětí.

Nemocnice má průměrně 2400 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…