Nemocnice České Budějovice: Podceňovat příznaky infarktu je velmi nebezpečné

12.06.2014 12:10

Podceňování příznaků infarktu myokardu je velmi nebezpečné, varují lékaři. Z medicínských statistik totiž vyplývá, že téměř každý druhý pacient s akutním infarktem myokardu zemře ještě dříve, než se rozhodne zavolat lékařskou pomoc, zpravidla během prvních dvou hodin od začátku prvních projevů onemocnění.

Nemocnice České Budějovice: Podceňovat příznaky infarktu je velmi nebezpečné
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

„Bohužel skutečně stále platí, že přibližně polovina pacientů s infarktem umírá do dvou hodin od začátku srdečního infarktu pouze proto, že po patnácti minutách nezvyklého nepříjemného pocitu charakteru pálení, tlaků nebo bolestí v hrudní krajině s vyzařováním do krku nebo levé horní končetiny, okamžitě nevolá záchrannou službu. Čekání až to přejde, čekání na ráno nebo čekání na všední den ve svém důsledku znamená obtíže. Pacient stižený srdečním infarktem se tak nevědomě vzdává možnosti být úspěšně léčen. Navíc, pokud ono čekání přežije, odchází do dalšího života s významně sníženou funkcí levé komory srdeční, a tudíž s vyhlídkou na významně kratší a podstatně méně kvalitní život,“ konstatoval ředitel Kardiocentra Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Ladislav Pešl.

V dnešní době se objevuje akutní srdeční infarkt běžně již po čtyřicátém roce života, převážně u mužů s rizikovým profilem, tedy kuřáků, diabetiků, mužů s nadváhou a nedostatkem fyzické aktivity, s vysokým tlakem, cholesterolem nebo rodinnou zátěží. Většinu těchto rizikových faktorů lze přitom eliminovat zdravým životním stylem a preventivními vyšetřeními.

„Z našich dat vyplývá, že pozdě příchozích pacientů je v Jihočeském kraji necelá pětina, což považujeme za stále vysoké číslo. Je třeba si uvědomit, že s příjezdem záchranné služby, včasnou diagnostikou a léčbou srdečního infarktu, strmě stoupá naděje jak na přežití, tak na minimální omezení v dalším životě,“ zdůraznil MUDr. Pešl. V léčbě této formy ischemické choroby srdeční přitom patří českobudějovické kardiocentrum, které je jedním z jedenácti tuzemských akreditovaných Komplexních kardiovaskulárních center, k těm nejlepším a dlouhodobě má významně lepší výsledky v porovnání se zbývajícími obdobnými pracovišti v ČR.

„V posledních šesti letech statisticky vykazujeme o zhruba třetinu nižší úmrtnost, než je průměr ČR. Ze sta pacientů hospitalizovaných v tuzemských nemocnicích s velkým infarktem jich zemře v průměru šest, v českobudějovickém centru přibližně čtyři. Zároveň vykazujeme téměř dvojnásobný podíl intervenovaných pacientů s hrozícím velkým srdečním infarktem ve srovnání s průměrným podílem stejných pacientů v naší zemi. To považuji za významný úspěch našeho kardiocentra,“ poznamenal MUDr. Pešl.

Mezinárodní klasifikace nemocí rozděluje srdeční infarkt na takzvaný malý, jehož podstatou je náhlé kritické zúžení tepny vyživující srdeční sval, který ještě přímo neohrožuje život pacienta a velký, kdy dojde k úplnému uzavření tepny, a který by bez rychlého zásahu specialistů skončil velmi často úmrtím. Pojem malý infarkt může být zavádějící, protože pokud není odhalen a léčen včas, rozvine se z něj zpravidla během několika dnů až týdnů infarkt velký. Včasná diagnostika je tedy základem úspěšné léčby. Osvěta nejen mezi veřejností, ale také mezi lékaři v terénu, se vyplácí a vysvětluje nárůst včasných záchytů malých a hrozících velkých infarktů.

Za výsledky kardiocentra stojí především:

-          Vysoce erudovaný zdravotnický personál kardiocentra, pro zajímavost, čtyři lékaři a pět sester provedou ročně celkem pět tisíc invazivních vyšetření nebo intervenčních výkonů na věnčitém řečišti, což přináší každému z nich obrovskou zkušenost, pacientům pak vysokou naději na dobrou prognózu
-          Špičkově přístrojově vybavené pracoviště
-          Používání nejmodernějších medicínských postupů a technologií
-          Bezproblémová komunikace v rámci kardiocentra i navenek
-          Vynikající organizace péče o akutní koronární syndrom v Jihočeském kraji daná úzkou spoluprací kardiocentra se všemi krajskými zdravotnickými zařízeními a rychlou záchrannou službou
 
Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice, a. s., se z hlediska přístrojové vybavenosti a kvality poskytované medicínské péče řadí mezi tři nejlépe hodnocená specializovaná lékařská pracoviště svého druhu v naší zemi. Současně je mimo jiné tuzemskou jedničkou v transplantacích srdečních chlopní lidského původu. V současné době poskytuje českobudějovické kardiocentrum s výjimkou transplantací plný rozsah dostupné péče o pacienty s postižením srdce. Toto pracoviště, jehož základem je kardiologické a kardiochirurgické oddělení českobudějovické nemocnice, vzniklo v roce 1998 a nyní patří mezi 11 akreditovaných Komplexních kardiovaskulárních center v České republice. Péčí zhruba čtyřicítky zdejších lékařů a 150 sester ročně projde okolo 6000 pacientů.

Rozvoji kardiocentra věnuje nemocnice dlouhodobě velkou pozornost. Příkladem je investice ve výši 80 miliónů korun do modernizace přístrojového vybavení, dokončená v roce 2011, z níž přibližně 85 procent pokryla Evropská unie z prostředků Integrovaného operačního programu. Investice významně přispěla k dalšímu zvýšení kvality poskytovaných medicínských služeb. Spádovou oblastí kardiocentra pro intervenční kardiologii je celý Jihočeský kraj, spádovou oblast pro kardiochirurgii a výkony v oblasti arytmologie a kardiostimulace pak představují nejen celé jižní Čechy, ale také téměř polovina kraje Vysočina a část Plzeňského kraje, tedy území, kde celkem žije přibližně 725 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…