Nemocnice České Budějovice: Prázdniny tradičně zvýšily počet dětí hospitalizovaných kvůli úrazům

27.07.2015 16:45

Lékaři dětského oddělení českobudějovické nemocnice zaznamenávají v souvislosti s prázdninovými měsíci tradičně prudký nárůst počtu malých pacientů, které záchranná služba přiváží s různými úrazy. Ani letošní léto není výjimkou. Operační sály na dětské traumatologii tak „jedou“ stále naplno

Nemocnice České Budějovice: Prázdniny tradičně zvýšily počet dětí hospitalizovaných kvůli úrazům
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Dvojnásobný počet příjmu malých či mladých pacientů se v centru, jehož spádová oblast zasahuje celé jižní Čechy, tedy celkem přibližně 650 tisíc lidí, registroval již v průběhu června. V červenci pak lékaři ošetřili kvůli vážným úrazům přibližně o třetinu až polovinu více dětí, než v jiných „běžných“ měsících.

„Každý začátek prázdnin znamená nárůst počtu hospitalizovaných dětí v důsledku různých úrazů. Tak jak přes prázdniny klesl počet pacientů na plánované chirurgické zákroky, tak tento prostor jednoznačně vyplnili akutní úrazoví pacienti. Operační sály jsou tak plně vytížené,“ uvedl primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Vladislav Smrčka. Podle lékařů to má dvě hlavní příčiny. Děti mají během prázdnin více času na různé pohybové aktivity. Rodiče pak nedostatek času k tomu, aby své ratolesti kontrolovali.

Kvůli úrazům je na dětském oddělení českobudějovické nemocnice průměrně hospitalizováno šedesát až sedmdesát dětí měsíčně, v červenci a srpnu okolo 120. Lůžkovou péčí krajského Centra dětské traumatologie tak ročně projde více než tisíc malých pacientů. Dalších přibližně devět tisíc dětí ročně je s lehčími poraněními ošetřeno bez nutné hospitalizace v ambulancích traumacentra. „V současné době je z celkového počtu hospitalizovaných dětí na našem oddělení jasná polovina jen z důvodu úrazu,“ zdůraznil prim. MUDr. Smrčka.

Příčiny úrazů jsou přitom různé. Časté jsou pády z kola, in-line bruslí či skateboardů. Se začátkem prázdnin také prudce narůstá počet dětí těžce zraněných při dopravních nehodách. Děti jsou jednak jejich aktivními účastníky, například při jízdě na kole či jako chodci nebo spolujezdci v automobilech.
„Velmi pozitivním trendem je úbytek těžkých úrazů hlavy při pádech z kola či in-line bruslí. To je dáno osvětou a používáním ochranných pomůcek,“ poznamenal MUDr. Smrčka.

Problémem nadále zůstávají trampolíny a různá skákadla. Na první pohled neškodné a bezpečné dětské atrakce jsou příčinou strmě rostoucího počtu velmi vážných úrazů. Důsledkem úrazů, které co do počtu už předčily i úrazy z kol a jiných běžných letních aktivit, jsou vedle závažných úrazů hlavy, zlomeniny předloktí, pažních kostí, stehenních kostí, otřesy mozku, tržné rány a podobně.

„Bohužel se stále častěji v souvislosti s těmito atrakcemi setkáváme se zlomeninami dolních končetin jak bérce, tak stehna, což jsou těžká poranění, která mohou často přímo ohrozit život dítěte. Tento trend vznikl před několika lety a stále přetrvává. Značným problémem, zejména u starších dětí, jsou pak trvale rostoucí problémy s úrazy po užití alkoholu či drog,“ doplnil primář.

Centrum dětské traumatologie Nemocnice České Budějovice, a. s. je jedním z osmi akreditovaných pracovišť svého druhu v celé České republice. Nejbližší další jsou v Plzni, Praze a Brně. Do modernizace Traumacentra a Dětského oddělení investovala nemocnice v posledních letech více než půl miliardy korun.

Dětské oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., poskytuje veškerou zdravotní péči dětem od 1 měsíce věku do 18 let včetně, a to v nové budově otevřené v květnu 2010. Na 91 lůžkách se léčí všechna onemocnění dětského věku kromě infekčních chorob. Oddělení je členěno na stanice a to – malých dětí do 6 let, pooperační a poúrazovou, velkých dětí nad 6 let, jednotku intenzivní a resuscitační péče a hematoonkologii.

Na oddělení je ročně hospitalizováno v průměru okolo pěti tisíc pacientů s doprovodem, počet ambulantních ošetření činí ročně přibližně 16 tisíc. Ambulantní péči zajišťuje oddělení pro veškerá dětská onemocnění ve svých  jedenácti specializovaných ordinacích, a to i ve spolupráci s ostatními pracovišti nemocnice.

Mimo standardní zdravotní péči o děti je součástí oddělení několik specializovaných úseků, které poskytují své specializované služby pro celou spádovou oblast jižních Čech. Jednotka intenzivní a resuscitační péče s osmi lůžky ošetřuje pacienty ve vážném zdravotním stavu nebo s poruchami životních funkcí. Hematoonkologická stanice se stará o děti s nádorovými onemocněními a poruchami krvetvorby. Součástí oddělení je Diabetologické centrum, které dětským diabetikům zajišťuje péči včetně zavádění inzulínových pump. Je zde i jihočeské Centrum pro léčbu růstovým hormonem a dále i Centrum pro biologickou léčbu nespecifických střevních zánětů.

Oddělení je součástí Dětského traumatologického centra a poskytuje hospitalizační péči pro všechny dětské pacienty s úrazy. K dispozici je také pracoviště dětské gastrofibroskopie a kolonoskopie, vybavené nejmodernější endoskopickou technikou. Jako jedno z mála pracovišť v republice provádíme běžně endoskopická vyšetření dýchacích cest u dětí všech věkových kategorií. Součástí týmu lékařů oddělení je i dětský neurolog s EEG laboratoří a dětský psycholog. Ultrazvukové pracoviště provádí veškerá vyšetření v dětském věku, včetně vyšetření srdce. Ve spolupráci s operačními obory (urologie, chirurgie, neurochirurgie, oční, ortopedie, ORL, stomatochirurgie, plastická chirurgie) zajišťuje hospitalizační péči o děti po operacích.

Součástí oddělení jsou lůžka pro doprovod dětí, tedy nejenom maminek. Na oddělení také funguje ubytovna pro doprovod starších dětí. Návštěvy nejsou výrazně časově omezeny, funguje zde základní škola, družina s hernou, kde se o děti starají zkušené vychovatelky, k dispozici jsou televize, hry, dostatek knih a bezplatné wifi připojení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…