Nemocnice Havlíčkův Brod otevřela novou dětskou foniatrickou ambulanci

07.03.2021 19:07

Nemocnice Havlíčkův Brod oznamuje, že 1. 3. 2021 zahájila činnost Dětská foniatrická ambulance - DFA. Ambulance je cílena na včasnou diagnostiku a léčení poruch sluchu a řeči u dětských pacientů.

Nemocnice Havlíčkův Brod otevřela novou dětskou foniatrickou ambulanci
Foto: regionvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Havlíčkův Brod

Cílem je také prohloubit nebo zahájit součinnost logopedie směrem k foniatrii a obráceně. „Tato synergie dává možnost nejefektivnější péče o děti s poruchami řeči a sluchu,“ řekl vedoucí lékař oddělení ORL MUDr. Tomáš Moravec.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Ambulance je otevřena každý lichý čtvrtek v měsíci od 7:15 do 15:15. Funguje v prostorách ORL ambulance v hlavní lůžkové budově brodské nemocnice. Ambulanci vede MUDr. Zuzana Topilová. V současné době je nutné telefonické objednání do ambulance na lince 569 472 426.

„Nově je nastavena dispenzarizace poruch sluchu u dětí v rámci prohlídky u pediatra a ten posílá dětského pacienta na vyšetření sluchu včetně screeningového audia. Vidíme, že stále významnější skupina dětí má poruchu výslovnosti. Naším cílem je podchytit co největší skupinu dětí a nastavit rehabilitaci řeči jak z foniatrického, tak logopedického pohledu,“ říká MUDr. Moravec.

Součástí preventivní péče screening sluchu ve věku pěti let jsou tedy děti odeslány na ORL oddělení, aby odborný lékař jejich sluch zkontroloval. Vlastní vyšetření se provádí na ORL nebo foniatrickém pracovišti, a to takzvanou tónovou audiometrií. Toto vyšetření vyžaduje aktivní spolupráci dítěte a jde o zcela nebolestivou metodu. ORL oddělení ještě díky ambulanci prohlubuje a zefektivňuje spolupráci - pediatr, foniatr a logoped. Ambulance řeší klinickou problematiku, diagnostiku, léčbu, léčebnou prevenci a rehabilitaci poruch sluchu, hlasu a řeči. Lékař foniatr je schopen zavčasu určit diagnózu a zvolit adekvátní terapii organických i funkčních poruch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…