Nemocnice Jihlava: Na sálech používají jeden z nejmodernějších mikroskopů

30.04.2017 18:36

Lékaři v jihlavské nemocnici používají na ORL operace nový mikroskop za téměř dva miliony korun. Slouží nejčastěji pro operace uší. Na zákroky jezdí do jihlavské nemocnice pacienti z celé Vysočiny.

Nemocnice Jihlava: Na sálech používají jeden z nejmodernějších mikroskopů
Foto: zjihlavy.cz
Popisek: Nemocnice Jihlava

Na ORL operují lékaři až 800 pacientů za rok. A právě mikroskop je na operačních sálech jejich velkým pomocníkem: „Operujeme například plastiky uší, nebo mikrochirurgie hrtanu, kdy se podílíme na diagnostice potenciálních nádorů. Mikroskop používáme i během operací malých dětí, při plastikách bubínku, zánětu chronického středouší, při zavádění drenážních trubiček do bubínku umožňující drenáž středouší, lze ho použít i při preparaci lícního nervu při výkonech na příušních žlázách,“ vysvětluje primář ORL oddělení Jiří Musil s tím, že přístroj je na operačních sálech denně využíván.

Díky novému mikroskopu mohou lékaři v Jihlavě provádět například plastiku bubínku. Zákrok pomáhá pacientům, kterým se bubínek poškodil třeba po úraze. Využívá se také při plastických operacích nosní přepážky, kdy bývá příčinou vybočená přepážky také úraz, nebo vrozená vada. Další operací je plastika boltce: „Tam je mikroskop důležitý pro to, abychom neporušili lícní nerv,“ říká primář Jiří Musil. Případné porušení by mohlo způsobit deformaci tváře.

V jihlavské nemocnici se ročně provede až 13 tisíc operací, z toho na ORL téměř 800. Oddělení ušní, nosní a krční má v jihlavské nemocnici dvacet lůžek a provozuje tři ambulance. Nový mikroskop nahradil přístroje staré desítky let a pořídil se za 1,8 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.