Nemocnice Na Bulovce: S testováním na COVID-19 pomáhá robot Pipeťák

18.04.2020 22:03

Laboratoř klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce pracuje v pohotovostním režimu, testuje vzorky lidí s podezřením na nemoc COVID-19. S jemným a přesným pipetováním pomáhá laborantům a přírodovědcům robotická stanice z CIIRC ČVUT.

Nemocnice Na Bulovce: S testováním na COVID-19 pomáhá robot Pipeťák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

„Robot Pipeťák usnadnil jeden krok v celé kaskádě – ve chvíli, kdy jsou vzorky zapsané a vyizolované a je potřeba k nim přidat tzv. master mix (tj. chemikálie potřebné k detekci). Výrazně snížil riziko chyby při ručním pipetování, které vyžaduje pečlivou a soustředěnou práci. V této chvíli má automatizace procesu největší smysl – jde o rutinní smíchávání látek, kdy je zásadní dodržovat správné pozice vzorků, aby nedošlo k záměně pacientů. Robotická ruka tento proces provede bezchybně a usnadní práci laborantovi, který svoje soustředění může zaměřit na jiné další kroky procesu. Robotická ruka není rychlejší než člověk, protože kontroluje a měří díky zabudovaným analytickým vahám každý krok, což běžné stroje neumějí. Kapacita robotické ruky je 700 vzorků za den, což je v tuto chvíli pro laboratoř dostatečné. I přesto projde pacientský vzorek lidskýma rukama třináctkrát a k tomu ještě čtyřikrát ve formě schvalování, potvrzování a zapisování výsledků. Jsou kroky, které dělají stroje, ale přesto je lidská práce stěžejní,“ říká RNDr. Lenka Richteorá, Ph.D. z Oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce.

Oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce

Laboratoř klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce má celkem 46 zaměstnanců, z toho 12 pracovníků se zabývá onemocněním COVID-19. Zaměstnanci se střídají ve službách tak, aby se nepotkávali, a to od 6.00 do 20.00 hod., někdy i déle podle potřeby.

Oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce poskytuje laboratorní servis klinickým pracovištím nemocnice i extramurální klientele v regionu Prahy a středních Čech. Provádí přímý průkaz původců bakteriálních, parazitárních, mykotických, mykobakteriálních a virových onemocnění. Kromě standardních kultivačních bakteriologických metod jsou využívány moderní diagnostické postupy molekulárně biologické, automatizované kultivační systémy (hemokultivace, vyšetření TBC) a sérologie.

Pro pacienty v režimu statim je již v dohledu vyšetřovací set na Coronavirus SARS CoV-2, který v akutních případech pomůže jak pacientovi, tak zdravotnickému personálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …