Nemocnice Na Homolce: Podaří se konečně nalézt systémové řešení úhrad za robotické výkony?

30.11.2015 18:17

Z iniciativy vedení Nemocnice Na Homolce pořádá výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny ČR 1. prosince na půdě Sněmovny odborný seminář k 10. výročí roboticky asistované chirurgie u nás. Seminář by měl umožnit odbornou diskusi o současném stavu robotické chirurgie v naší republice a podmínkách jejího budoucího rozvoje.

Nemocnice Na Homolce: Podaří se konečně nalézt systémové řešení úhrad za robotické výkony?
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Robotická technologie posunující chirurgii směrem k minimálně invazivním zákrokům představuje nepochybně celosvětový trend ve všech chirurgických oborech a bylo by proti zájmu nejen pacientů, ale celé naší společnosti, kdyby rozvoj robotické chirurgie v České republice dlouhodobě stagnoval,“ říká doc. Vladimír Študent, předseda České společnosti robotické chirurgie v ČR. Věřím, že ekonomická stránka robotických výkonů se ukáže v mnohem příznivějším světle, když budou do srovnání s ostatními druhy operací zahrnuty také náklady na řešení pooperačních komplikací a pobyt na jednotce intenzivní péče, náklady na hospitalizace i rehabilitace a také náklady vyplývající z pracovní neschopnosti,“ vysvětluje.

Právě absence systémového řešení úhrad robotických operací, to, že dosud nebyly zařazeny do seznamu zdravotnických výkonů, je zdrojem nespokojenosti zejména ze strany zdravotnických zařízení, která bojují s malým zájmem a nedostatečnou podporou odpovědných veřejných činitelů. Bohužel kvůli těmto formálním překážkám nás nejen svět, ale i Evropa za těch deset let rozvoje robotiky výrazně předběhly jak v počtu robotických výkonů, tak i v počtu zavedených robotických pracovišť. Pro srovnání uveďme státy Evropy s přibližně stejným počtem obyvatel (čísla za letošní rok): Belgie 33 robotů, Švédsko 24 robotů, Švýcarsko 27 robotů a Česká republika pouze 5!

Je potěšující, že i přes tyto komplikace se Česká republika může pochlubit celkovým počtem 10 000 robotických operací za 10 let existence roboticky asistované chirurgie.

Seminář nazvaný 10 let roboticky asistované chirurgie v České republice pořádá výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou místopředsedy výboru MUDr. Davida Kasala a ve spolupráci s prof. MUDr. Štěpánem Svačinou, DrSc., předsedou České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Účast na něm přijali zástupci Parlamentu ČR, Ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven, poskytovatelů zdravotní péče a dalších zainteresovaných institucí. Seminář proběhne 1. prosince 2015 v době od 13 do 15 hodin v budově Poslanecké sněmovny v Praze na Malostranském náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…