Nemocnice Na Homolce: Podaří se konečně nalézt systémové řešení úhrad za robotické výkony?

30.11.2015 18:17

Z iniciativy vedení Nemocnice Na Homolce pořádá výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny ČR 1. prosince na půdě Sněmovny odborný seminář k 10. výročí roboticky asistované chirurgie u nás. Seminář by měl umožnit odbornou diskusi o současném stavu robotické chirurgie v naší republice a podmínkách jejího budoucího rozvoje.

Nemocnice Na Homolce: Podaří se konečně nalézt systémové řešení úhrad za robotické výkony?
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

„Robotická technologie posunující chirurgii směrem k minimálně invazivním zákrokům představuje nepochybně celosvětový trend ve všech chirurgických oborech a bylo by proti zájmu nejen pacientů, ale celé naší společnosti, kdyby rozvoj robotické chirurgie v České republice dlouhodobě stagnoval,“ říká doc. Vladimír Študent, předseda České společnosti robotické chirurgie v ČR. Věřím, že ekonomická stránka robotických výkonů se ukáže v mnohem příznivějším světle, když budou do srovnání s ostatními druhy operací zahrnuty také náklady na řešení pooperačních komplikací a pobyt na jednotce intenzivní péče, náklady na hospitalizace i rehabilitace a také náklady vyplývající z pracovní neschopnosti,“ vysvětluje.

Právě absence systémového řešení úhrad robotických operací, to, že dosud nebyly zařazeny do seznamu zdravotnických výkonů, je zdrojem nespokojenosti zejména ze strany zdravotnických zařízení, která bojují s malým zájmem a nedostatečnou podporou odpovědných veřejných činitelů. Bohužel kvůli těmto formálním překážkám nás nejen svět, ale i Evropa za těch deset let rozvoje robotiky výrazně předběhly jak v počtu robotických výkonů, tak i v počtu zavedených robotických pracovišť. Pro srovnání uveďme státy Evropy s přibližně stejným počtem obyvatel (čísla za letošní rok): Belgie 33 robotů, Švédsko 24 robotů, Švýcarsko 27 robotů a Česká republika pouze 5!

Je potěšující, že i přes tyto komplikace se Česká republika může pochlubit celkovým počtem 10 000 robotických operací za 10 let existence roboticky asistované chirurgie.

Seminář nazvaný 10 let roboticky asistované chirurgie v České republice pořádá výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou místopředsedy výboru MUDr. Davida Kasala a ve spolupráci s prof. MUDr. Štěpánem Svačinou, DrSc., předsedou České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Účast na něm přijali zástupci Parlamentu ČR, Ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven, poskytovatelů zdravotní péče a dalších zainteresovaných institucí. Seminář proběhne 1. prosince 2015 v době od 13 do 15 hodin v budově Poslanecké sněmovny v Praze na Malostranském náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…