Nemocnice Na Homolce nebude platit třímiliardovou pokutu

08.08.2016 21:05

Nemocnice Na Homolce nebude platit pokutu ve výši 2 992 838 136 Kč za porušení rozpočtové kázně, kterou jí loni vyměřil Finanční úřad pro hlavní město Prahu. Odvolací finanční ředitelství v Brně uznalo argumenty Nemocnice Na Homolce uvedené v jejím odvolání za oprávněné a kontroverzní rozhodnutí zmíněného finančního úřadu zrušilo.

Nemocnice Na Homolce nebude platit třímiliardovou pokutu
Foto: Nemocnice Na Homolce
Popisek: Nemocnice Na Homolce

„Původní rozhodnutí Finančního úřadu pro hlavní město Prahu jsme od samého počátku považovali za absurdní a měli jsme v této věci i podporu Ministerstva zdravotnictví, takže jsme pěvně věřili, že naše argumenty odvolací úřad přesvědčí,“ říká ředitel Nemocnice Na Homolce Dr. Ing. Ivan Oliva.

Důvodem sankce vyměřené v září loňského roku bylo podle daňového kontrolního orgánu jeho zjištění, že nemocnice v letech 2011 až 2013 nakupovala veškerý zdravotnický materiál, pomůcky a léčiva prostřednictvím své dceřiné společnosti Holte Medical, a. s., tedy mimo režim stanovený zákonem o veřejných zakázkách. Finanční úřad však nevzal v potaz argument nemocnice, že zákon neporušila, jelikož v té době se na ni vztahovala tzv. „in-house výjimka“ (výjimka dle par. 18, odst. 1, písm. e), zákona o veřejných zakázkách). Tato výjimka povoluje nákupy od jednoho dodavatele v případě, že in-house dodavatel (v tomto případě Holte Medical, a. s.) vykonává podstatnou část své činnosti ve prospěch zadavatele (Nemocnice Na Homolce) a zároveň zadavatel má v tomto in-house dodavateli výlučná majetková práva. Názor Finančního úřadu pro hlavní město Prahu byl navíc v rozporu s předchozími výsledky šetření Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, který na rozdíl od něho dospěl k závěru, že podmínky pro využití in-house výjimky naplněny byly a Nemocnice Na Homolce zákon neporušila.

Proces likvidace dceřiných společností v Nemocnici Na Homolce nadále probíhá, cílem je veškeré nákupy pro nemocnici řešit již pouze v režimu zákona o veřejných zakázkách, tak jak tomu je u všech přímo řízených státních nemocnic. Minulý týden vstoupila do likvidace dceřiná společnost Holte, s. r. o., a druhá dceřiná společnost, Holte Medical, a. s., vstoupí do likvidace do konce letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…