Nemocnice Pardubického kraje: Kardiologové dovedou u rizikových pacientů výrazně snížit hladinu cholesterolu v krvi díky tzv. centrové léčbě

15.01.2020 8:24

Na kardiologickém oddělení Pardubické nemocnice bylo v listopadu otevřeno lipidové centrum, ve kterém se léčí pacienti s vysokou hladinou cholesterolu.

Nemocnice Pardubického kraje: Kardiologové dovedou u rizikových pacientů výrazně snížit hladinu cholesterolu v krvi díky tzv. centrové léčbě
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

„Zaměřujeme se na nejrizikovější pacienty po infarktu myokardu, intervenčním výkonu na věnčitých tepnách, koronárním bypassu a mozkové příhodě,“ uvedl primář kardiologického oddělení Jan Matějka.

Ačkoliv je cholesterol součástí každé buňky a naše tělo si ho v nezbytné hladině vytváří samo, jeho zvýšená hladina může mít pro člověka vážné důsledky. Vysoká hladina LDL (low-density lipoprotein) cholesterolu je jedním z hlavních příčin rozvoje aterosklerózy, která způsobuje infarkt, mozkovou příhodu nebo nedokrvení končetin. Dalšími významnými faktory, které ovlivňují rozvoj těchto onemocnění, jsou především cukrovka, vysoký krevní tlak a kouření. „Rizikové faktory srdečních a cévních onemocnění mohou pacienti ovlivnit zdravým životním stylem, přiměřeným pohybem a vyváženým stravováním zaměřeným na konzumaci ryb, zeleniny, ovoce, olivového oleje, oříšků. Vliv má i věk, dědičné vlohy a pohlaví, kdy si muži bohužel vedou obecně hůře,“ uvedl primář Matějka a doplnil, že určitou formou poruchy lipidů a mírně zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi trpí 20–30 % populace.

Kdo jsou pacienti lipidového centra?

Většinu reprezentují právě pacienti po prodělané závažné cévní příhodě. Obecně totiž platí, že čím nižší je hladina cholesterolu v krvi, tím je menší také riziko infarktu nebo mozkové příhody.  Vzácnou skupinu návštěvníků centra tvoří pacienti s familiární hypercholesterolémií. Ta se projevuje dědičně podmíněnou extrémně zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi již u mladých lidí.

Základními léky k ovlivnění hladiny cholesterolu v krvi jsou tzv. statiny. Ty se s dobrými výsledky používají při léčbě pacientů už 25 let. U některých z nich to ale nestačí. Pro ty je určeno lipidové centrum, do kterého pacienti docházejí pro tak zvané centrové léky, které jsou velmi účinné. „Inhibitory PCSK9 jsou moderní injekční léčiva, která dovedou snížit například u pacienta po infarktu hladinu cholesterolu v krvi z hodnoty 3,5 na 1,4. Pomocí statinů lze hodnotu snížit také, ale efekt je omezený.

Dosud museli pacienti z Pardubického kraje dojíždět do vzdálenějších center. Nyní máme jedno centrum v Pardubicích, což je pro pacienty komfortnější,“ vysvětlil primář Matějka. Lipidovou poradnu navštívilo v minulém roce 360 pacientů. Od listopadu, kdy bylo otevřeno lipidové centrum, začalo speciální léčbu užívat sedm pacientů a jejich počet postupně narůstá.

Jak léčba probíhá?

Pacient lipidového centra dochází k lékaři na pravidelné kontroly, první hodnocení úspěšnosti léčby se provádí po třech měsících. Léky si aplikuje pacient sám v pohodlí domova pomocí vystřelovacího injekčního pera. Obdobná pera používají například diabetici nebo alergici při těžkých reakcích.

Kardiocentrum Pardubické nemocnice loni přijalo nejvíce infarktů v rámci celé ČR

Kardiologické oddělení Pardubické nemocnice ošetřilo v loňském roce 4 700 pacientů. Osm set z nich bylo přijato s infarktem myokardu, z toho polovina se závažnou formou. Právě ti jsou následně nejčastějšími pacienty lipidového centra a podléhají přísnějšímu dozoru lékařů. Centrum se stará o pacienty z celého Pardubického kraje a částečně i z některých oblastí kraje Středočeského, jehož části jsou v blízké dojezdové vzdálenosti.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…