Nemocnice Pardubického kraje: V Pardubické nemocnici začala demolice bývalé dětské chirurgie

25.01.2019 16:42

Čtyřpodlažní budova z počátku 20. století, jedna z nejstarších v areálu Pardubické nemocnice, dosloužila. Objekt, ve kterém naposledy sídlilo oddělení dětské chirurgie, přes víkend 26. a 27. ledna zdemoluje těžká technika, a uvolní tak místo pro budoucí strategickou investici – centrální urgentní příjem.

Nemocnice Pardubického kraje: V Pardubické nemocnici začala demolice bývalé dětské chirurgie
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Přes dva roky nevyužívaná budova, z níž odešli poslední pacienti a lékaři na konci roku 2016, padne během víkendu k zemi. Na jejím místě vyroste centrální urgentní příjem, který představuje jednu z největších investic v areálu Pardubické nemocnice vůbec. „Vybudováním centrálního urgentního příjmu srovnáme krok se špičkovými poskytovateli zdravotních služeb. Díky tomuto pracovišti zefektivníme práci lékařů a zdravotnického personálu a pacientům nabídneme řadu výhod, jimiž nemocnice pavilonového typu, kterou v současnosti Pardubická nemocnice je, nedisponují,“ shrnul význam vybudování urgentního příjmu generální ředitel a předseda představenstva Nemocnice Pardubického kraje, a. s., Tomáš Gottvald. Za klíčovou investici považuje urgentní příjem i ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková: „Přesun některých oborů do nového objektu umožní další rozvoj v rámci areálu Pardubické nemocnice. Do uvolněné budovy chirurgie se postupně přemístí interna a neurologické oddělení. Následně by pak mělo dojít i k rekonstrukci rehabilitačního a geriatrického oddělení.“

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se jedná se o symbolický konec medicíny počátku 20. století a začátek moderní medicíny 21. století nejen v Pardubické nemocnici, ale celém krajském zdravotnictví. „Máme špičková pracoviště a odborníky, ale pracujeme v prostorech pavilonové nemocnice, což je samozřejmě komplikované, a proto potřebujeme nové prostory centrálního urgentního příjmu. Jedná se o největší jednorázovou investici kraje za celou jeho existenci, a proto se také chystá několik let. V tuto chvíli připravujeme projektovou dokumentaci a termín realizace předpokládáme mezi lety 2020 až 2023, s předpokládanou hodnotou stavby 1,5 miliardy korun. Poté vznikne srdce nemocnice, a proto věnujeme přípravě velkou pozornost. Demolice je symbolickým začátkem, protože každý, kdo vstupoval do areálu, viděl tento strašák, který dnešním dnem končí, a lidé se dočkají kvalitní moderní budovy centrálního příjmu.“

Budoucí centrální urgentní příjem v Pardubicích je podle Ladislava Valtra, krajského radního pro zdravotnictví, vlajkovou lodí současného rozvoje krajských nemocnic. „Čeká nás investice nemalých rozměrů, což osobně považuji za důkaz, že zlepšování podmínek zdravotní péče v regionu je pro nás opravdovou prioritou. Plánovanou centralizací urgentních oborů totiž vznikne super-pavilon, který nabídne nejen ty nejlepší současné podmínky pro urgentní medicínu, ale také návaznosti pro další obory a zdravotnická zařízení. Dnešní demolicí tak bereme za kliku do dveří zdravotnictví budoucnosti, a já věřím, že přesně takové si pacienti v Pardubickém kraji zaslouží.“

Demolice omezí provoz v areálu

Demoliční práce na budově číslo 1 si v nemocničním areálu vyžádají dopravní omezení. Po víkendové demolici bude v příštím týdnu následovat odvoz sutin. Pacienti a návštěvníci by proto měli věnovat pozornost zvýšenému provozu v areálu a také dopravním omezením. Neprůjezdná a neprůchozí je vozovka mezi budovami č. 1 a č. 15 (informace). Od dnešního dne dojde rovněž k uzavírce komunikace mezi budovami č. 1 a č. 30 (onkologie). Toto omezení potrvá do 4. února.

Pavilon onkologie bude pro pacienty a návštěvníky přístupný po chodníku od budovy č. 17 (Multioborový pavilon). K příjezdu či příchodu k Multioborovému pavilonu je možné využít komunikaci mezi budovami Informací (č. 15) a radiodiagnostickým oddělením (č. 14).

Počátky nemocničního areálu Na Vinici

V roce 1898 začaly rozhodnutím okresního zastupitelstva přípravy na výstavbu nové nemocnice v areálu Na Vinici. Důvodem výstavby nového nemocničního areálu byl rychlý nárust obyvatelstva a nevyhovující stav tehdejší nemocnice, která sídlila ve Štrossově ulici.

Základy nové nemocnice byly položeny 7. srpna 1900. Plány a rozpočty zpracoval Ing. arch. Karel Pokorný z Prahy, stavební práce prováděl pardubický stavitel Ferdinand Potůček. Budovy nové nemocnice, tedy tři pavilony pro chirurgické, vnitřní a infekční oddělení, administrativní a hospodářská budova a umrlčí komora, byly zkolaudovány v září 1902.

Ve 20. letech, z důvodu přibývajícího počtu nemocných, rozhodlo okresní zastupitelstvo o další výstavbě v nemocničním areálu, a to nového pavilonu interního, chirurgického, infekčního a prosektury.

Dětská chirurgie, urologie i stomatochirurgie

V budově č. 1, jejíž historie spadá právě do počátku minulého století, sídlila v průběhu let mj. oddělení urologie, onkologie, stomatochirurgie, která se přesunula v dubnu 2015 do nově vybudovaného multioborového pavilonu, či dětské chirurgie, které tuto budovu opustilo v prosinci 2016, a to po téměř padesáti letech.

Ordinariát dětské chirurgie byl v Pardubické nemocnici ustaven v roce 1967. Lůžková část pro dětské chirurgické pacienty byla umístěna v budově č. 1, ambulantní část sem přesunuli až v roce 1972. Ordinářem pro dětskou chirurgii byl pověřen dlouholetý chirurg Pardubické nemocnice MUDr. Karel Vojtěch, CSc., který se velkou měrou zasloužil o osamostatnění dětské chirurgie a byl v roce 1981 jmenován prvním primářem samostatného oddělení dětské chirurgie.

Ve funkci primáře vystřídal MUDr. Vojtěcha v roce 1990 doc. MUDr. Karel Havlíček, CSc., který na oddělení dětské chirurgie působil do roku 1994, kdy se stal přednostou oddělení všeobecné chirurgie nemocnice v Pardubicích. V pozici primáře dětské chirurgie ho vystřídala MUDr. Jarmila Antonová. Od roku 2011 je primářem dětské chirurgie MUDr. Zbyněk Horák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…