Nemocnice Pelhřimov: 31. květen je Světovým dnem bez tabáku

30.05.2015 8:53

Nemocnice Pelhřimov patří do Mezinárodní sítě nemocnic a organizací poskytujících zdravotní služby podporující zdraví (NPZ – Nemocnice podporující zdraví). Jednou z propagovaných aktivit je Léčba závislosti na tabáku. Pacientům i zaměstnancům slouží od roku 2012 specializovaná ambulance věnující se této problematice. Ročně ji navštíví desítky kuřáků, kterým pomáháme přestat kouřit.

Nemocnice Pelhřimov: 31. květen je Světovým dnem bez tabáku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Z každé stovky kuřáků, kteří se rozhodnou přestat zcela na vlastní pěst, statisticky uspějí zhruba čtyři. Jiné to je, pokud si kuřák nechá poradit. Naše ambulance Léčby závislosti na tabáku poskytuje komplexní pomoc lidem, kteří chtějí přestat kouřit. Otevřena je každé pondělí v odpoledních hodinách, aby byla dostupná všem zájemcům. Na následky kouření zemře ročně v České republice přes 23 000 lidí. „Výchova k nekuřáctví by měla začínat v rodině a pokračovat přes školy. Významným přínosem v intervenci proti kouření je také postoj zdravotníků,“ říká léčebný náměstek nemocnice MUDr. Jaroslav Houser.

Naše nemocnice kromě ambulance upozorňuje pacienty na riziko kouření i prostřednictvím různých tiskových materiálů. Málo kdy si pacient uvědomuje, že pokud kouří a čeká jej například operace, může kouření zvýšit riziko komplikací během anestezie a po ní, zkomplikovat pooperační stav pacienta nebo zhoršit či zpomalit hojení ran.  Proto je dle slov MUDr. Evy Dosedělové, lékařky ambulance Léčby závislosti na tabáku, vhodné nekouřit alespoň 4 týdny před operačním zákrokem a nejlépe se už ke kouření nevracet. Podle odborníků totiž každá vykouřená cigareta zkracuje  život o 5 minut.

Nebojte se zeptat lékaře

Nejsnáze se přestane kouřit s odbornou pomocí. Minimální intervence je jedno sezení s osobní konzultací. Lékař nastaví nejvhodnější postup pro klienta, může také vhodně načasovat ideální dobu pro použití nikotinových přípravků, v podobě léků, nikotinových náplastí či žvýkaček. K dispozici máme i speciální přístroj – měřič oxidu uhelnatého v dechu. Všechny tyto podpůrné prostředky zvyšují šanci nekouřit.

Do naší ambulance je možno se objednat na tel. čísle 565 355 498.

V rámci boje proti tabákovému kouři vyhlásily státy Světové zdravotnické organizace 31. květen Světovým dnem bez tabáku. Světový den bez tabáku se pravidelně připomíná již od roku 1987. Každý rok má nějaké konkrétní téma. Letos připomíná účinné zásady kontroly tabáku a doporučuje zvyšovat povědomí o zdravotním dopadu nelegálních tabákových výrobků zejména na mladé osoby a osoby s nízkými příjmy vzhledem ke snadné dostupnosti a nízké ceně, ukazovat, jak může účinná kontrola tabáku ilegálnímu obchodu s cigaretami, doporučuje demonstrovat, jak se tabákový průmysl podílí na ilegálním obchodu s tabákovými, atd.

Více informací k tématu na www.slzt.cz

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…