Nemocnice Pelhřimov: Cecilka učí děti, jak se nebát lékařského zákroku

13.10.2017 12:50

Strach dítěte z neznámého prostředí, lékařského zákroku – to vše může provázet malé dítě při nástupu do nemocnice. Dětské oddělení Nemocnice Pelhřimov proto vymyslelo projekt „Doktora se nebojíme, aneb s úsměvem do nemocnice“.

Nemocnice Pelhřimov: Cecilka učí děti, jak se nebát lékařského zákroku
Foto: ikrajvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Pelhřimov

Děti základních škol se tak seznamují při návštěvě nemocnice s personálem a prostředím dětského oddělení. Nejoblíbenější je panenka Cecilka, na které děti poznávají lidské tělo a orgány a mohou ji i ošetřovat. Projekt se opět rozběhl tento týden. V průběhu roku se jej zúčastní zhruba šest set dětí.

Nemocnice Pelhřimov je držitelem certifikátu Nemocnice podporující zdraví. Kromě různých aktivit pro zaměstnance i širokou veřejnost se zaměřuje na systematické výchovné vzdělávání dětí. „Změnou svých postojů a návyků děti významně ovlivňují rodinu a jejich blízké okolí. Projekt zaměřujeme na zvyšování kvality péče o dětského pacienta, na cílenou prevenci u dětí,“ sdělila koordinátorka projektu Mgr. Pavlína Fridrichovská.

Projekt je realizován formou her a praktických seminářů probíhajících přímo v Nemocnici Pelhřimov nebo návštěvou zdravotnického pracovníka ve škole jako součást výuky. Cílem projektu je zajištění vhodných aktivit na podporu zdraví dle věkových skupin dětí, které se začleňují do vzdělávacích plánů v rámci Školního vzdělávacího programu. Děti jsou vedeny k aktivnímu zájmu o vlastní zdraví a podpoře zdravého životního stylu. „Pilotní projekt proběhl v roce 2011. Oslovili jsme ředitele základních škol v Pelhřimově a okolí a nabídli možnost přihlášení k účasti. Ukazujeme vše prakticky na modelu Cecilky. Snažíme se ukázat přátelské klima nemocnice. Významným přínosem je překonání strachu dětí z nemocnice,“ doplnila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Mgr. Vladimíra Macháčková.

Pro velký zájem základních škol jsme od roku 2012 projekt postupně rozšířili a rozdělili podle věkových kategorií. „Pro děti ve věku 5 až 8 let máme připravenou hru na lékaře a sestřičku s panenkou Cecilkou na téma poznej lidské tělo. Děti seznamujeme s orgány panenky Cecilky, s lékařským vyšetřením. Děti odpovídají na otázky lékaře, ukazujeme lékařské přístroje jako třeba otoskop, fonendoskop, ušní teploměr, tonometr, pulsní oxymetr. Děti si zkouší jednorázové oblečení – pláště, ústenky, čepice a rukavice. Poslouchají si vlastní srdíčko, bříško a dýchání fonendoskopem,“ prozradila o průběhu projektu Mgr. Fridrichovská.

U starších dětí do 10 let probíhají návštěvy nemocnice se zaměřením na ochranu zdraví, hygienu rukou, první pomoc a prevenci úrazů. Úrazovost dětí je velmi častá, proto zdravotníci poukazují na význam ochranných pomůcek při sportu a jak se chovat ve volném čase. Děti se učí například přivolat záchrannou službu a jak komunikovat s operátorem ZZS.

Dále se projekt zaměřuje na výživu a pohybovou aktivitu, zdravou svačinu a pitný režim. „Kontrolujeme například ve škole přinesenou domácí svačinu dětí a pitný režim. S dětmi připravujeme jednoduché zdravé občerstvení i se věnujeme problematice návykových látek,“ upřesnila Pavlína Fridrichovská.

Aktivním upevňováním zásad zdravého životního stylu, systematickou edukací a praktickým nácvikem dochází k eliminaci působení rizikových faktorů na život dětí, a tak k jejich bezpečnému chování. Aktivní účast dětí má pozitivní vliv na zdravotní stav dětské populace, zvláště v úrazovosti a změny životního stylu. Dle vyjádření a zkušeností učitelů si děti poznatky z nemocnice zapamatují více než ze školy. „Obvykle se děti setkají s nemocnicí, jen když jsou nemocné. Takto vidí prostředí i jinak. Hry a soutěže v projektu je baví,“ řekla za pedagogy B. Bartošková ze ZŠ Na Pražské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…