Nemocnice Pelhřimov: Den diabetu nabízí řadu preventivních vyšetření

01.11.2016 7:35

Pravidelnou preventivní akcí pro širokou veřejnost je Den diabetu v Nemocnici Pelhřimov. Konat se bude 10. listopadu 2016 od 10:00 do 16:30 hodin v nemocničním atriu.

Nemocnice Pelhřimov: Den diabetu nabízí řadu preventivních vyšetření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Nemocnice se touto akcí připojí ke Světovému dni diabetu. Pro zájemce bude připraveno například měření glykémie, krevního tlaku, vyšetření moči, ale třeba i povídání o zdravém životním stylu, ochutnávka nápojů pro diabetiky a edukace v oblasti diabetu. Nemocnice Pelhřimov tuto preventivní akci, která poukazuje na problematiku a neustále se zvyšující počty evidovaných pacientů s diabetem, pořádá pravidelně každý rok. V loňském roce využila možnosti vyšetření některých ukazatelů zdarma zhruba stovka zájemců.

Diabetes mellitus (DM) je chronické onemocnění s vysokou morbiditou a mortalitou, u něhož je v posledním desetiletí zaznamenáván výrazný nárůst. V současnosti je v České republice evidováno více než 800 000 diabetiků. DM zahrnuje heterogenní skupinu chronických metabolických chorob, jejichž základním projevem je hyperglykemie. V naší nemocnici funguje diabetologická ambulance pro děti i dospělé pacienty. " Bohužel se setkáváme s diagnózou diabetes již u velice malých dětí. Snažíme se rodičům i dětským pacientům poskytnou maximum informací a tolik důležitou edukaci při zjištění onemocnění a podporu v léčbě," sdělila Mgr. Pavlína Fridrichovská, sestra dětské diabetologické ambulance a koordinátor Programu podpory zdraví v Nemocnici Pelhřimov.

Nemocnice Pelhřimov je držitelem titulu Nemocnice podporující zdraví, k čemuž patří i propracovaný systém podpory zdraví pro zaměstnance a pacienty nemocnice. Pořádání preventivních akcí patří do tohoto programu. V letošním roce jsme již pořádali například Den hygieny rukou pro školáky a veřejnost, Den prevence, Den trombózy, na dětském oddělení pak akci „Doktora se nebojíme, aneb s úsměvem do nemocnice“ nebo opakovaně akci  Zdraví do škol -Přednášky pro základní školy zaměřené na zdravou výživu a první pomoc, soutěž o zdravou svačinu na prvním stupni, pitný režim a režim dne u dětí.

Podpora zdraví je z naší strany zaměřená na jednotlivce, rodiny, skupiny i organizace.  Nejintenzivnější je kontakt, kde je aktivně hledána léčba onemocnění či obava z možného onemocnění. Během námi pořádaných akcí je příležitost hovořit o opatřeních zaměřených na podporu zdraví a prevenci onemocnění, tedy řadě onemocnění předcházet nebo je zavčasu odhalit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…