Nemocnice Pelhřimov: Tým domácí paliativní péče pomáhá pacientům v terénu

12.11.2019 18:05

Pacientům na Pelhřimovsku je od letošního března poskytována specializovaná paliativní péče v domácím prostředí. Aktuálně ji pro desítky pacientů zajišťuje tým Nemocnice Pelhřimov, který je pro každého pacienta dostupný 24 hodin denně.

Nemocnice Pelhřimov: Tým domácí paliativní péče pomáhá pacientům v terénu
Foto: ikrajvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Pelhřimov

Multidisciplinární tým složený z lékařů, všeobecných sester, psychologa a zdravotně sociálního pracovníka dochází za pacienty domů a umožňuje ve spolupráci s rodinou, aby nemocný mohl důstojně a bezbolestně strávit poslední dny, týdny a měsíce v prostředí, kde se cítí dobře a bezpečně.

"Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu. Jejím cílem je komplexní léčba/řešení/tišení bolesti a dalších příznaků nemoci, včetně psychických, sociálních a spirituálních obtíží, které mohou pacienta a jeho blízké trápit," řekla koordinátorka paliativní péče v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová.

Na projekt paliativní péče získala Nemocnice Pelhřimov finanční podporu z Kraje Vysočina, Nadačního fondu AVAST, EU a ze státního rozpočtu MZ ČR. Dotace MZ ČR je součástí projektu "Podpora paliativní péče - zvýšení dostupnosti domácí specializované paliativní péče". Nemocnice zajišťuje nejen paliativní péči v domácím prostředí, ale má k dispozici i konziliární paliativní tým pro pacienty hospitalizované v nemocnici. Jednou týdně je pak otevřena Paliativní ambulance, která se nachází v pavilonu onkologie.

Aktuálně je domácí paliativní péče poskytována dvaceti až dvaceti pěti pacientům. Služba je určena pro pacienty z okresu Pelhřimov. "Podstatou je trvalá dostupnost sestry a lékaře 24 hodin, 7 dní v týdnu, přičemž je vše hrazeno zdravotními pojišťovnami. Pacient ani rodina proto nic nehradí. Součástí služby je i možnost zapůjčení elektrických polohovacích lůžek, přístroje k ulehčení dýchání a jiných kompenzačních pomůcek" doplnila Markéta Fuchsová.

Více informací také na našich webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …