Nemocnice Písek: Pacienty se zlomeninou krčku přijímáme obden

07.09.2017 7:34

Každý druhý den přijímají na Ortopedickém oddělení Nemocnice Písek, a. s., pacienty se zlomeninou krčku. Ještě v osmdesátých letech minulého století jich přitom bylo 40 za rok. Důvodem je stárnutí populace, kvůli němuž přibývá nejen stařeckých zlomenin, ale i bolestivé artrózy.

Nemocnice Písek: Pacienty se zlomeninou krčku přijímáme obden
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Druhé největší ortopedické oddělení v Jihočeském kraji – písecké ortopedické oddělení – má 30 standardních lůžek a sedmilůžkovou jednotku intenzivní péče. Provádí zhruba 1900 operací za rok. Z toho přibližně 400 operací umělých kloubů ročně, asi 150 stařeckých zlomenin krčku stehenní kosti, operačně řešené zlomeniny horních a dolních končetin všech možných typů, poranění a onemocnění měkkých tkání a šlach. Písečtí lékaři dále odoperují až 700 artroskopií ramenního, kolenního a hlezenního kloubu ročně. Tamní ambulancí projde ročně 45 tisíc pacientů. Na oddělení pracuje celkem 10 lékařů.

„Populace stárne, délka lidského života se prodlužuje. Žijeme déle hlavně díky efektivní léčbě vysokého krevního tlaku. Není však žádná tableta, která zabrání řídnutí kostí či degenerativním onemocněním kloubů. V 80. letech dvacátého století byl počet obyvatel píseckého okresu přibližně stejný jako dnes. Stařeckých zlomenin krčku stehenní kosti bylo v té době kolem 40 ročně. Celkový počet všech ortopedických operací byl 400 za rok. Nyní přijímáme krčkovou zlomeninu každý druhý den. Průměrný věk těchto pacientů je 80 let,“ uvedl MUDr. Karel Šimeček, primář Ortopedického oddělení Nemocnice Písek, a. s.

Pacientů se zlomeninou krčku se v minulém století operovala pouze třetina. „Zbytek se léčil konzervativně dlouhodobým tahem za končetinu. Po několika dnech se pacienti proleželi. Většina z nich tak umírala v bolestech a zápachu z hnisavých proleženin do jednoho měsíce po úrazu. Dnes jsou již vyvinuty takové postupy a řešení, že miniinvazivně ze dvou dvoucentimetrových řezů umíme sešroubovat i ty nejtěžší typy zlomenin,“ řekl primář Šimeček.

Tuto operaci vymyslel izraelský ortoped Gottfried a v písecké nemocnici ji zavedli v roce 2007. „Dnes máme soubor více jak sedmi set pacientů, které jsme operovali touto metodou. Patří k největším v Evropě. Naše zkušenosti jsme i publikovali. Operujeme všechny stařecké zlomeniny krčku bez výjimky. Nejstarší operovaní pacienti jsou více než století. Po operaci jsou schopni ihned chodit. Zlepšila se pooperační péče. Úmrtnost do třiceti dnů po úrazu je nyní menší než tři procenta,“ připomněl Šimeček s tím, že písecká nemocnice navíc jako jedna z mála zdravotnických zařízení zajišťuje i lůžkovou rehabilitaci.

Stejně tak, jak vzrostl počet stařeckých zlomenin, tak se zvýšil i počet bolestivých případů artrózy. Ty se řeší umělými klouby. „Jejich počet je nyní desetkrát větší než před 40 lety a přesto to nestačí. Vypovídá o tom dlouhá čekací doba na tento druh operace,“ doplnil primář písecké ortopedie.

Objednací doba na výměnu kloubu je v písecké nemocnici jeden rok, na menší ortopedické výkony se čeká čtyři měsíce. „Je to dáno úhradovou vyhláškou, která stanoví, kolik operací může nemocnice našeho typu realizovat. Zvládli bychom jich více, protože na to máme personální i materiální kapacitu. Pro nemocné by to představovalo kratší čekací dobu. Bohužel jsme vázáni vyhláškou,“ řekl ředitel Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan, MBA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…