Nemocnice Písek: Žena porodila holčičku přímo pod stoletou lípou

22.08.2017 14:04

Pod košatými větvemi stoleté lípy, která stojí na nádvoří písecké nemocnice, v pátek (18. srpna) porodila mladá žena zdravou holčičku. Maminka již jednoho dítěte jela rodit do písecké porodnice ze svého bydliště v obci Hosty u Týna nad Vltavou. Na oddělení ale již nedošla a s pomocí svého manžela porodila přímo pod lípou v areálu nemocnice. Holčička Barborka přišla na svět ve 20.25 hodin, vážila 3,45 kilogramu a měřila 50 centimetrů. Po čtyřech dnech opustily obě porodnici.

Nemocnice Písek: Žena porodila holčičku přímo pod stoletou lípou
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

„Vše se odehrálo velmi rychle. U porodu asistoval manžel, kolemjdoucí muž mu půjčil triko k zabalení miminka. Když pak pracovníci blízkého interního oddělení uslyšeli křik, přišli pomoci. To už zdravá holčička byla na světě. Zdravotníci z porodnice pak zajistili další péči o novorozence i matku,“ řekl primář gynekologickoporodnického oddělení MUDr. M. Turek, MBA.

Podle něho šlo o téměř mystický okamžik, protože se dítě narodilo pod stoletou lípou malolistou, která patří mezi nejkrásnější a nejstarší stromy v nemocničním areálu. Je pojmenovaná po zakladateli písecké nemocnice MUDr. Václavu Šťastném. A šťastnou se stala i pro tuto maminku.

Do Nemocnice Písek, a. s., rodí jezdit ženy z jiných okresů stále častěji. Důvodem je vysoce kvalitní péče o rodičky, novorozence, existence centra pro nedonošence, ale i fakt, že tato nemocnice upřednostňuje přirozené porody. Rok od roku se zde i z těchto důvodů zvyšuje počet porodů. Vloni se tu narodilo 906 dětí včetně 16 dvojčat, což bylo o 41 dětí více než v předchozím roce. „Porodnost se v naší nemocnici postupně zvyšuje už několik let. Je to dáno zejména kvalitou poskytované péče, nadstandardním přístupem i prostředím a také tím, že jsme společně s českobudějovickou nemocnicí jedinými zdravotnickými zařízeními v kraji, kde máme akreditovaná centra s péčí o nedonošence. To zajišťuje péči o nedonošené novorozence,“ uvedl ředitel MUDr. Jiří Holan, MBA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…