Nemocnice Písek nabízí ženám s rakovinou prsu kompletní péči

03.03.2021 10:06

Písecká nemocnice nabízí jako jedno z málo pracovišť v jižních Čechách komplexní diagnostiku i léčbu ženám s rakovinou prsu. Součástí zdejších služeb je také mamologická poradna, v plánu pak pořádání setkání pacientek k předávání zkušeností. Vzhledem k tomu, že karcinom prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen a postihne až sedm tisíc Češek ročně, je rozvoj mamologické péče v Písku velmi vítaný.

Nemocnice Písek nabízí ženám s rakovinou prsu kompletní péči
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

„Léčba nádoru prsu je především týmová práce. Druhů rakoviny prsu je mnoho a postihuje ženy různého věku. Konkrétní léčbu proto doslova šijeme každé pacientce na míru.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Tomu odpovídá i chirurgický zákrok, který provedeme. Pokud to technicky lze a je to i v souladu s přáním pacientky, prs zachováme, přičemž výkon doplníme ozářením. Můžeme ale vyhovět i ženám, které si nepřejí ozáření, protože se bojí komplikací,“ uvedla MUDr. Marta Horáková, primářka Oddělení chirurgie Nemocnice Písek, a. s., a vedoucí lékařka zdejší mamologické poradny.

Písecká nemocnice zajišťuje komplexní léčbu i operativu. Spolupracuje přitom s velkými onkologickými centry v Praze. „Většině žen jsme schopni prs zachovat. Pokud provádíme operaci celého prsu, je to kvůli pokročilosti nádoru nebo jeho velikosti,“ řekla primářka.

Ke každé pacientce s nádorem prsu se přistupuje individuálně a ještě před započetím léčby její optimální léčbu řeší multidisciplinární tým, v němž jsou zastoupeni onkolog, radiolog, chirurg a případně další specialista. Jejich rozhodnutí předcházejí rozhovory pacientky s lékařkou v  mamologické poradně. Ta funguje každé úterý od 11 do 15 hodin a střídají se v ní primářka Marta Horáková a lékařka Anna Kolesniková. Stabilně je v poradně sestra Ilona Molíková, která je v neustálém kontaktu s pacientkami a pomáhá jim s organizací jejich vyšetření i následným poradenstvím po zákroku.

Léčbu rakoviny prsu v písecké nemocnici významně posunulo vpřed vyšetření  tzv. strážných (sentinelových) uzlin prostřednictvím feromagnetické látky. Pacientku díky němu vyšetří i odoperují na tomto pracovišti. „Operace prsu se skládá ze dvou částí: odstranění zhoubného nádoru v prsu a dále odstranění uzlin, v nichž mohou být také rakovinné buňky. Dříve se při zhoubném nádoru odstraňovaly všechny uzliny z podpaždí, což některým ženám působilo až několikaleté komplikace v podobě otoků horní končetiny. Už několik let se proto provádí zákrok, při němž se odstraní první uzlina na začátku podpaždí a ta se během samotné operace také vyšetří. Pokud neobsahuje nádorové buňky, ostatní uzliny se ponechávají a žena je ušetřena zmíněných komplikací,“ řekla Marta Horáková.

Péči pro ženy s rakovinou prsu chce nemocnice v Písku ale posunout ještě dále. Plánuje organizovat pravidelná setkávání pacientek, která budou sloužit k předávání zkušeností nemocných a uzdravených. Pokud to epidemiologická situace dovolí, první taková skupina se sejde letos v září v prostorách pavilonu spirituální péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…