Nemocnice Písek pečuje o onkologicky nemocné bez omezení

10.02.2022 9:15 | Tisková zpráva

O pacienty s rakovinou z Písku a okolí pečují v písecké nemocnici bez omezení i během pandemie Covid-19.

Nemocnice Písek pečuje o onkologicky nemocné bez omezení
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Onkologicky nemocní tam mají dokonce rozsáhlejší péči, než je v nemocnicích okresního typu běžné: k dispozici jim jsou dvě ambulance a dva lékaři. Prostory onkologického oddělení navíc byly nedávno zmodernizovány.

„Ke konci loňského roku jsme dokončili rekonstrukci onkologie za 1,5 milionu korun, jejíž součástí jsou i nová sociální zařízení. Zkultivovali jsme zázemí personálu při využití prostor dávné radioterapie,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek MUDr. Jiří Holan, MBA.

Onkologické oddělení písecké nemocnice poskytuje pacientům s nádorovým onemocněním ambulantní léčbu v podobě chemoterapie, hormonální léčby a imunoterapie. „Pečujeme o pacienty s častými druhy nádorových onemocnění, zejména zažívacího ústrojí, prsů, vaječníků, kůže, plic, ledvin. Vyšetřujeme je, aplikujeme jim medikamenty, sledujeme jejich zdravotní stav i po dokončení léčby. U méně častých nádorových onemocnění spolupracuje s regionálními centry i velkými fakultními nemocnicemi, které nabízejí specializovanou péči v souvislosti s konkrétními druhy nádorů,“ sdělila primářka Oddělení klinické onkologie Nemocnice Písek MUDr. Taťána Fischerová.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48688 lidí

Zajištění kvalitní dostupné péče pro pacienty s rakovinou si kladla jako prioritu už při svém nástupu do písecké nemocnice před třemi lety. Zároveň ocenila zavedenou spolupráci uvnitř nemocnice s chirurgickým, patologicko-anatomickým, radiodiagnostickým oddělením i s hospicovou péčí. „Spolupráce napříč nemocnicí funguje naprosto hladce a jsem zde pracovně i lidsky velmi spokojená. Potvrdil se můj předpoklad, že menší pracoviště si snáze zachová lidský rozměr,“ řekla Taťána Fischerová.

V péči píseckých onkologů jsou v současné době přibližně 3 tisíce pacientů, kteří buď podstupují léčbu, nebo docházejí na pravidelné kontroly po jejím ukončení. Nejčastěji se léčí s nádory trávicího traktu, prsů, plic a prostaty, stejně jako jinde v České republice. Za loňský rok přibylo 104 nových pacientů – o 30 méně než v roce 2020. Smutným trendem je, že řada z nich lékařskou péči vyhledala až v pokročilém, obtížně léčitelném stavu choroby. Odborníci to považují za jeden z dopadů pandemie COVID-19. Obava z nákazy koronavirem lidi odrazuje od včasné návštěvy lékaře.

Naopak velmi pozitivně vnímá primářka písecké onkologie pravidelná setkávání žen s rakovinou prsu, která slouží k předávání zkušeností nemocných a uzdravených. „Skupina pacientek s nádory prsu vznikla při chirurgickém oddělení nemocnice ve spolupráci s oddělením spirituální péče. Pravidelných setkání, kde nemocné sdílejí své zkušenosti s chorobou a zdravotnickými zařízeními, se účastní i lékaři dalších oddělení,“ dodala Taťána Fischerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…