Nemocnice Prostějov: Jak na správnou hygienu rukou

04.05.2017 21:37

Pátý květen patří tradičně Dni hygieny rukou, který vyhlašuje Světová zdravotnická organizace WHO. Připojují se zdravotnická zařízení napříč kontinenty a výjimkou letos nebude ani Nemocnice Prostějov. Zájemcům z řad dětí i dospělých předvedou zdravotníci v pátek 5. května správné mytí a dezinfekci rukou a nabídnou i výklad ohledně rizika přenosu infekcí.

Nemocnice Prostějov: Jak na správnou hygienu rukou
Foto: iprostejov.cz
Popisek: Nemocnice Prostějov

Hygiena rukou je důležitá zejména kvůli prevenci přenosu infekčních a průjmových onemocnění, jako jsou zejména virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce. Tato onemocnění mohou mít vážné zdravotní následky a některé pacienty dokonce i ohrozit na životě. Prevence je přitom poměrně jednoduchá – mytí rukou. To je ale potřeba provádět správně a dostatečně často.

„Rozhodně neplatí, že mytí rukou by se měly učit jen děti. I drtivá většina dospělých lidí si myje ruce nedostatečně důkladně a navíc mnozí si nemyjí ruce pokaždé, kdy by měli. Ruce je potřeba mýt si hlavně po toaletě, ale také před i po jídle, po zakašlání, kýchnutí i smrkání a také po jakémkoliv návratu z venku,“ vyjmenovala Věra Šimková, vrchní sestra centrálních operačních sálů a centrální sterilizace Nemocnice Prostějov s tím, že navíc nestačí umýt si jen dlaně, ale je potřeba umývat ruce i shora a mezi prsty, což jsou nejčastěji opomíjená místa.

V rámci Dne hygieny rukou v Nemocnici Prostějov budou zdravotníci zájemcům z řad široké veřejnosti správné mytí rukou názorně ukazovat a jejich techniku opravovat a zároveň všem příchozím nabídnou i ucelené informace ohledně závažnosti rizik nedostatečné hygieny. Zároveň je cílem zdravotníků motivovat návštěvníky i k důslednému vyžadování takovéto hygieny od okolí – ať už od blízkých, nebo třeba i od zdravotnického personálu, který rovněž může být přenašečem choroby.

Zájemci o informace ohledně významu hygieny rukou mohou přicházet do vstupní haly Nemocnice Prostějov v pátek 5. května od 8.00 do 11:30 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…