Nemocnice Svitavy: Mladí lékaři se už počtvrté učili operovat odstáté boltce

27.10.2017 16:38

Ve Svitavské nemocnici se konal v pořadí již čtvrtý demonstrační kurz a seminář k problematice plastiky boltců. Dvoudenní program nabídl účastníkům akce řadu zajímavých přednášek, ale především bylo možné prostřednictvím přímého přenosu z operačního sálu sledovat několik technik operace ušních boltců u dětských pacientů, které prezentovali zkušení operatéři.

Nemocnice Svitavy: Mladí lékaři se už počtvrté učili operovat odstáté boltce
Foto: ekotopsvitavy.cz
Popisek: Nemocnice ve Svitavách

„Poruchy vývoje ušního boltce lze klasifikovat do tří stupňů podle závažnosti deformity boltce. V rámci ORL operativy se řeší problematika I. stupně, tedy prosté odstáté boltce. Pokud jsou vývojové deformity II. a III. stupně, kdy je například potřeba přidávat chrupavku, přidávat kůži a vytvářet tak nový boltec, pak už jsou tyto operace doménou plastických chirurgů. V rámci ORL oboru řešíme dvě základní varianty odstávajících boltců. Je to nedostatečně ohnutá chrupavka boltce do požadovaného úhlu v oblasti tzv. anthelixu, anebo výrazně přerostlá miska boltce, tzv. koncha. Ke každému typu deformity je potřeba přistupovat jinou technikou a na každou z nich je zase řada modifikací. Základní přístupy k těmto operacím jsou ze zadní nebo z přední strany boltce. Principem otoplastik je především opracování chrupavky boltce, kdy se buď používají jen šicí techniky, techniky změkčující chrupavku např. bodováním, nářezy nebo broušením chrupavky frézou nebo resekční techniky, kdy se přebytečná chrupavka odstraňuje. Ale často se metody navzájem kombinují, ? uvedl k problematice a náplni kurzu primář oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku Svitavské nemocnice Libor Sychra.

Kromě přenosů pěti operací ušních boltců z operačního sálu bylo pro účastníky kurzu nachystáno osm odborných přednášek. Ty se zabývaly anatomií boltce, jeho cévního a nervového zásobování apod. Dále byla na programu i přednáška o vývoji boltců u plodu dítěte v děloze, která měla svůj význam pro pochopení vzniku deformit ušního boltce. Další přednášky byly věnovány jednotlivým operačním technikám. V rámci pátečního programu byla zařazena souhrnná přednáška o operačních technikách a také o vhodnosti využití jednotlivých technik pro určité typy vad.

Do kurzu bylo přihlášeno 35 účastníků z řad ORL lékařů z celé ČR i ze Slovenska. Zejména se jednalo o začínající lékaře, kteří se ORL a plastice boltců už věnují nebo se o tuto problematiku zajímají. „Je tady řada doktorů, kteří jsou na kurzu opakovaně a jezdí i na naše jarní kurzy středoušní chirurgie,“ dodává primář Sychra.

Lektoři (a zároveň operatéři) se sešli za čtyř pracovišť. Z oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku Svitavské nemocnice to byli primář MUDr. Libor Sychra a MUDr. Jaroslav Malý. Pozvání dále přijal MUDr. Roman Michálek z kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku Pardubické nemocnice. Z Brna přijela primářka MUDr. Jitka Vokurková, Ph.D., ordinářka pro dětskou plastickou chirurgii a LF MU a FN Brno a rovněž dorazil a účastníkům předával své zkušenosti i primář MUDr. Josef Machač z dětské kliniky ORL LF MU a FN Brno.

Záštitu nad odbornou akcí převzal starosta města Svitavy David Šimek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…