Nemocnice Trutnov: Vyšetření na magnetické rezonanci je dostupnější

06.12.2018 9:58

Pacienti v Královéhradeckém kraji, kteří mají podstoupit vyšetření na magnetické rezonanci, se dočkají dřívějšího termínu vyšetření. Oblastní nemocnice Trutnov totiž nedávno posílila směny a zdravotníci tak vyšetří více pacientů, než tomu bylo doposud. V regionu je totiž v nemocnicích Zdravotnického holdingu zatím pouze jediný přístroj, o který byl enormní zájem. V příštím roce bude navíc díky dotacím vyměněn za modernější a nabídne ještě širší spektrum výkonů. Další přístroj v regionu pak přibude v polovině roku v Náchodě.

Nemocnice Trutnov: Vyšetření na magnetické rezonanci je dostupnější
Foto: Nemocnice Trutnov
Popisek: Oddělení nukleární medicíny v ON Trutnov

Velký zájem o magnetickou rezonanci v trutnovské nemocnici vyústil v posílení směn na tamním radiodiagnostickém oddělení. Dříve zde denně přístrojem vyšetřili zhruba sedm pacientů, nově jich zvládnou až o 50 % více. „Tato zobrazovací metoda je poměrně časově náročná, proto jsme nyní již na maximu, co lze během dne vyšetřit. Mezi objednanými pacienty máte samozřejmě také nutný prostor pro akutní případy. Obecně vyšetříme měsíčně asi o 40 pacientů více a zkrátily se nám tedy i objednací termíny. Přesto ale máme nyní plno až do konce ledna,“ popisuje současný stav na oddělení primář radiodiagnostického oddělení MUDr. Jiří Bažant.

Směny navíc provádějí stávající pracovníci, žádní noví nepřibyli. „K tomuto kroku jsme přistoupili především z toho důvodu, že zájem o vyšetření byl opravdu enormní a nemohli jsme pacientům už nabídnout žádné rozumné brzké termíny. Trutnovská nemocnice je v současné době jediným zařízením zdravotnického holdingu, kde můžeme tento typ vyšetření nabídnout. Velký dík proto patří především pracovníkům na oddělení, kteří ochotně směny navíc slouží,“ doplňuje ředitel Zdravotnického holdingu KH kraje a.s. a ON Trutnov a.s. Ing. Miroslav Procházka Ph. D.

Nová rezonance v Trutnově i v Náchodě

Na oddělení se ale také už těší na nový přístroj, který se nemocnici podařilo získat díky dotacím z IROP. „Na jaře dojde k výměně této rezonance za modernější, která nabídne i širší spektrum výkonů a kratší dobu vyšetření. Lékařům zase umožní kvalitnější zobrazovací schopnosti přesnější diagnostiku. Umístěna bude ve zcela nových prostorách v přízemí budovy gynekologie, kde nyní probíhá rekonstrukce. Úpravy jsou prováděny za provozu, ale snažíme se, aby se pacientů dotkly co nejméně,“ dodává ředitel Miroslav Procházka. Zprovoznění nové rezonance za necelých 24 mil. Kč bez DPH je plánováno na přelomu března a dubna 2019. Zhruba 85 % ceny pokryje dotace z IROP.

Stávající rezonance ale bude využita i nadále. Královéhradecký kraj ji totiž v rámci humanitární spolupráce s Arménií nabídl tamním lékařům. „Loni koncem roku se s jejím chodem přijeli seznámit odborníci z Ústřední vojenské nemocnice z Jerevanu. Kraj ji chce totiž dle předběžné domluvy darovat Arménii jen za náklady za její odvoz. Věříme, že zcela jistě ještě dobře poslouží k ochraně zdraví a díky včasné diagnostice třeba i k záchraně životů,“ říká k záměru kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Ing. Aleš Cabicar.

V příštím roce přibude v kraji další přístroj, magnetické rezonance se dočká nemocnice v Náchodě, a to díky dotaci z Královéhradeckého kraje. I zde budou pro její instalaci zapotřebí drobné stavební úpravy, které mají začít na jaře. Předpokládaná cena investice je okolo 35 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…