Nemocnice Znojmo: Musíme být optimisté, ale stále máme odpovědnost za všechny nemocné

23.11.2020 16:09

Znojemská nemocnice postupně uzavírá nová infekční, neboli covidová oddělení, která vytvořila v posledních dvou měsících. Počet pacientů s Covid-19, kteří potřebují standardní hospitalizaci klesá, nicméně počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči či umělou plicní ventilaci, nikoliv.

Nemocnice Znojmo: 	Musíme být optimisté, ale stále máme odpovědnost za všechny nemocné
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Nemocnice Znojmo do minulého týdne fungovala na šesti covidových odděleních, kde v nejexponovanějších dnech bylo hospitalizováno přes 100 pacientů s Covid-19. V minulých dnech zrušila dvě tato oddělení a zítra dojde k dalšímu rozvolnění. Covidová oddělení vznikla z oddělení, kde jsou standardně hospitalizováni pacienti rehabilitace, ortopedie, chirurgie, interní a kožní odbornosti. Zítra by mělo být obnoveno oddělení, které se běžně stará o pacienty ortopedické. I za těchto ztížených podmínek nemocnice zachovala péči o všechny pacienty v rámci všech oborů.

„Musíme být optimisté, nicméně stále máme odpovědnost za všechny nemocné. Proto se postupně budeme vracet k plánovaným výkonům. V tuto chvíli sestavujeme harmonogram těch operací, které vyžadují přednostní řešení. Počet pacientů s Covid-19 stále dost vytěžuje jak personál, tak vybavení nemocnice v oblasti intenzivní péče. Volnou kapacitu držíme pro akutní péči, což je nepodkročitelné. Rozjet operativu v plném rozsahu tedy zatím nejsme schopni, a to v zájmu kvality poskytované péče. Nicméně věřím, že k postupné obnově kompletní operativy dojde brzy,“ upřesnil další kroky Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

V tuto chvíli je na 4 infekčních odděleních znojemské nemocnice hospitalizováno 46 pacientů s Covid-19. 5 pacientů je připojeno na umělou plicní ventilaci, intenzivní péči vyžaduje celkem 10 pacientů. Oproti předcházejícím týdnům, kdy bylo nakaženo 100 zaměstnanců z důvodu onemocnění nebo karantény je mimo pracovní stav celkem 18 zaměstnanců. „Nemocnost personálu se postupně snižuje, což je dalším pozitivním trendem, hlavně v době, kdy studenti půjdou zpět do škol. Byli a jsou pro naši nemocnici ohromnou pomocí a děkujeme jim,“ podotkl Martin Pavlík.

Pozitivní trend je také vidět v počtu testovaných. V největším vrcholu epidemie jsme testovali i 280 osob denně. „Nyní testujeme přibližně 130 osob denně. Tento trend nám umožnil omezit provozní dobu odběrového místa ve všední dny od 7-10 hod a využít personálu jinde. I tak je kapacita dostačující a na test je možné se objednat ještě týž nebo následující den,“ zmínil ředitel znojemské nemocnice.

V nemocnici působilo v říjnu a listopadu téměř 80 dobrovolníků. Jejich mzda je částečně kompenzována z veřejné sbírky města Jevišovice. Pomyslný šek na částku 160 tisíc korun převzal v pátek minulého týdne ředitel Nemocnice z rukou starosty města Jevišovice, Pavla Málka a ředitelky Okresní hospodářské komory Znojmo, Marie Jílkové. „Nesmírně si vážíme podpory jak řady měst, obcí, ale také firem či jednotlivců. Máme za sebou opravdu dva krušné měsíce, které byly českému zdravotnictví předpovídány. Nicméně díky podpoře a práci zdravotníků jsme ji v tuto chvíli ustáli, řekl bych výborně, a za to patří velký dík všem. Pevně věřím, že to nejhorší období jako nemocnice máme snad za sebou“ uzavřel Pavlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…