Nemocnice Znojmo: Po třech letech zaznamenala znojemská porodnice největší počet porodů

15.01.2021 20:21

Porodníci znojemské nemocnice loni přivedli na svět 977 dětí. Za poslední tři roky je to nejvíce dětí. Koronavirová pandemie přímo porodnické výsledky neovlivnila. Nejvíce dětí se narodilo paradoxně v říjnu, kdy začala propukat pandemie covid.

Nemocnice Znojmo: Po třech letech zaznamenala znojemská porodnice největší počet porodů
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Porodnost v loňském roce nijak zásadně neovlivnila coronavirová pandemie. Ve znojemské nemocnici se narodilo 977 dětí (511 chlapců a 466 holčiček). Porodníci odvedli celkem 967 porodů, což je od roku 2017 nejvíce (2017 – 964 porodů, 2018 – 945 porodů, 2019 – 940 porodů). 10 maminek přivedlo na svět dvojčátka. Císařským řezem bylo odvedeno 250 porodů, v loňském roce 197. Porodnice řešila teda řadu porodních komplikací, jako např. komplikovaný porod, při kterém bylo nutné u rodičky odstranění dělohy z důvodu vrostlé placenty (tisková zpráva ZDE).

„Paradoxně se nejvíce dětí narodilo v říjnu, kdy stoupala pandemie coronaviru, a to 93 dětí. V květnu se narodilo dětí 92 a 87 dětí se narodilo v srpnu. Naopak, nejméně dětí se narodilo v únoru, a to celkem 65,“ zhodnotil nejvíce a nejméně vytížený porodní sál v loňském roce primář Gynekologicko-porodnického oddělení, MUDr. Radek Chvátal. Mezi největší miminko se ve znojemské porodnici řadí v červenci narozená holčička s váhou 4970 g a 54 cm, která přišla na svět přirozenou cestou. Naopak nejmenší miminko, které v porodnici přišlo na svět v loňském roce byl chlapeček, narozený v prosinci s váhou 1490 g a 41 cm. Ten přišel na svět císařským řezem.

„Porodnictví je obor, který žádná pandemie nezastaví. I přes veškerá omezení, která pro rodičky pandemická doba přináší jsem rád, že si pro přivedení na svět svého potomka zvolily právě naši porodnici. Péči gynekologů doplňují neonatologové, kteří se v rámci intenzivní péče postarali v loňském roce o 56 dětí s nízkou porodní váhou nebo o děti, které měly problém s poporodní adaptací,“ doplnil Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…