Nemocnice Znojmo pořídila analyzátor k vyhodnocení vzorků na COVID-19 a další onemocnění

12.06.2020 16:14

Nemocnice Znojmo pořídila nový analyzátor GeneXpert GXIV-4-L, díky kterému nyní může vyhodnocovat testy PCR, a to nejen na přítomnost koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19.

Nemocnice Znojmo pořídila analyzátor k vyhodnocení vzorků na COVID-19 a další onemocnění
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Nákup přístroje pořídila nemocnice z daru ve výši více jak 1,3 milionu od obce Chvalovice. Pořízením přístroje dochází k rychlejšímu vyhodnocení testů u suspektních pacientů na COVID-19 a současně k rozšíření spektra poskytovaných služeb Mikrobiologického oddělení pro Znojemsko.

Když nové vedení nemocnice koncem roku 2019, kdy posuzovalo priority a potřeby jednotlivých pracovišť na pořízení přístrojové techniky, vyhodnotilo absenci analyzátoru jako zcela zásadní, což se následně v době koronavirové pandemie plně potvrdilo. „Analyzátor s příchodem pandemie dostal absolutní prioritu na pořízení. Na počátku pandemie bylo započato s přípravou nezbytných kroků pro pořízení přístroje. S vlnou solidarity a darů od různých firem a občanů, kterých se nám během pandemie dostávalo, nás současně oslovila obec Chvalovice s finančním darem, a to v celé výši ceny analyzátoru, což pro nás bylo obrovskou pomocí a podporou, které si nesmírně vážíme“ sdělil Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Do instalace nového přístroje byla vyšetření testů metodou PCR prováděna v Nemocnici Znojmo na vypůjčeném přístroji, kdy do dnešního dne bylo provedeno více než 300 vyšetření na přítomnost viru SARS Cov-2, z toho 4 vzorky byly pozitivní.

„V tuto chvíli máme výsledky stěrů na COVID-19 přibližně do hodiny, což je velký přínos v případě, že je u nás pacient, který má podezření na COVID-19 nebo v případě překladu pacienta do zařízení sociální péče či do léčeben dlouhodobě nemocných,“ doplnil Pavlík. Vyšetřování testů bude probíhat primárně u pacientů Nemocnice Znojmo, v případě kapacitních možností také pro vyšetřování vzorků z odběrového místa naší nemocnice. Dosud Nemocnice Znojmo zasílala testy k vyhodnocení do jiných zdravotnických zařízení nebo soukromých laboratoří v Brně nebo Ostravě.

Analyzátor není využíván pouze pro testování na COVID-19. „Nyní máme možnost vyšetřit vzorky např. na virus chřipky, chlamydie, gonokoky, lidské papilomaviry, toxin Clostridium difficile a jiné, což rozšiřuje nabídku poskytování služeb našeho oddělení. Pro lékaře to představuje rychlejší diagnostiku zmíněných původců infekčních onemocnění,“ shrnul výhody nového analyzátoru RNDr. Michal Staněk, primář Mikrobiologického oddělení znojemské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…