Nemocnice buduje vlastní kuchyni a otevře zdravé bistro

09.02.2015 15:49

Výrazný posun v nabídce a kvalitě stravování chystá českobudějovická nemocnice. Pacienti a zaměstnanci budou moci již v tomto roce využívat dva nové gastronomické provozy. V dubnu bude otevřeno bistro, od září se začnou vařit jídla v nové nemocniční kuchyni.

Nemocnice buduje vlastní kuchyni a otevře zdravé bistro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

„Po letech, kdy investice nemocnice směřovaly zejména do zkvalitnění medicínské péče a podařilo se tak vytvořit špičková pracoviště vybavená moderní technikou, chceme zásadním způsobem vylepšit i ostatní provozy. Intenzivně pracujeme například na vybudování vlastní kuchyně, která začne fungovat letos po prázdninách v pavilonu T 14,“ říká místopředseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a. s., Ing. Martin Bláha.

Kuchyně se do nemocnice vrátí po zhruba osmi letech. Tehdy dosluhující provoz nahradily služby kuchyně menzy Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, odkud se uvařená strava dosud dopravuje do nemocnice. „Rekonstrukce našeho gastroprovozu umožní mít kuchyni plně ve vlastní režii a pružně tak ovlivňovat sortiment a kvalitu jídel. Sníží se náklady na provoz stravování a současně zvýší právě kvalita a pestrost připravované stravy, což ocení pacienti i naši zaměstnanci. Přání a chuť uspokojí mimo jiné také rozšíření nabídky o jídla bez objednávky,“ zdůrazňuje.

V současnosti je již dokončena přípravna studené kuchyně a skladové hospodářství a finišují stavební práce na zázemí stravovacího provozu. V tomto měsíci se začne pracovat na prostorách pro novou varnu. O prázdninách je v plánu instalace vybavení. Od září již bude nová nemocniční kuchyně připravovat denně 800 porcí hlavního jídla pro zaměstnance nemocnice a 1200 porcí pro pacienty.

Již za dva měsíce zkvalitní stravovací služby v nemocnici nové bistro. Po stavebních úpravách bude fungovat v objektu v krásném prostředí nemocničního parčíku v sousedství pavilonu C. „Pacienti, zaměstnanci a návštěvníci nemocnice si zde budou moci vybrat ze sortimentu lehkých a zdravých pochutin. V nabídce bistra, které bude provozovat společnost Madeta, se počítá rovněž s ovocnými či zeleninovými saláty, zdravými zákusky a pečivem či nabídkou, která bude odpovídat sezónnosti. Chybět nebude ani dobrá káva,“ vysvětluje manažerka spokojenosti pacientů a zaměstnanců Bc. Iva Nováková.  Otevřeno zde bude každý den a provozní doba pokryje čas snídaní, obědů i odpoledních svačin. Kromě vnitřních prostor, kde své místo najde i dětský koutek, bistro nabídne také sezení na přilehlé terase.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2267 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních sedm let nemocnice investovala do svého rozvoje více než 1,6 miliardy korun.

V loňském roce českobudějovická nemocnice zvítězila v celostátní soutěži Nemocnice 2014 vyhlášené organizací HealthCare Institute v kategorii finanční zdraví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…