Nemocnice připomenou důležitost správné hygieny rukou

02.05.2017 12:29

Správně si umýt ruce a udržovat je v čistotě – to je rozhodující preventivní opatření proti přenosu mnoha infekčních onemocnění. Každoročně na tuto problematiku upozorňuje kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO) s názvem „Zachraň život - umývej si ruce“. Připomínáme si ji 5. května při Dni hygieny rukou. Již tradičně se k němu připojuje i Nemocnice Pardubického kraje a připravuje osvětovou akci určenou pro veřejnost i vlastní personál.

Nemocnice připomenou důležitost správné hygieny rukou
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

„Může se jednat o hepatitidu typu A, salmonelózu, o různá průjmová a respirační onemocnění, jejichž původci se nacházejí a množí na běžně používaných předmětech, jako jsou nákupní vozíky, držadla v autobusech, kliky u dveří, počítačové klávesnice a mnoho dalších,“ upozornil ústavní epidemiolog Nemocnice Pardubického kraje Milan Bořek. „Proto je nesmírně důležité si uvědomit nutnost správné hygieny rukou. Platí to nejen pro veřejnost, ale i pro zdravotníky. Chráníme se tak navzájem,“ dodala manažerka ošetřovatelské péče Nemocnice Pardubického kraje Světlana Jeřábková.

Nemocnice Pardubického kraje tak opět v pátek 5. května nabídne instruktáž správného mytí a dezinfekce rukou. Bude probíhat od 9.00 do 11.00 hodin ve všech pěti nemocnicích v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Všude bude možné získat řadu důležitých informací týkajících se správné hygieny rukou a odnést si informační letáky. Zároveň si veřejnost může vyzkoušet různé dezinfekční prostředky a ověřit si čistotu svých rukou pod ultrafialovým lampou v tzv. black boxu.

„Každoročně využíváme tento den, abychom se s návštěvníky nemocnic podělili o naše zkušenosti. Vždyť správné mytí rukou je jeden z nejlehčích způsobů, jak se vyhnout onemocnění a zabránit vzniku řady nemocí,“ řekla manažerka ošetřovatelské péče Jeřábková.

Osvětová kampaň však není zaměřena výhradně na laickou veřejnost. Je určena rovněž pro personál nemocnic. Zdravotníci jsou pravidelně proškolováni v technikách mytí rukou, jejich dezinfekci a používání ochranných rukavic v různých situacích, při této akci si však mohou veškerá pravidla připomenout. „Správná hygiena rukou zdravotnického personálu chrání pacienty před infekcemi způsobenými bakteriemi vysoce odolnými proti antibiotikům, která se mohou v nemocničním prostředí vyskytovat. Tato osvětová kampaň se snaží připomenout důležitost této problematiky,“ uvedl ústavní epidemiolog Bořek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…