Nemocnicím, specialistům i dalším lékařům zaplatí VZP lépe než jiné pojišťovny

30.01.2018 14:30

Do začínajícího dohodovacího řízení vstupuje VZP jako nejsilnější pojišťovna na trhu

Nemocnicím, specialistům i dalším lékařům zaplatí VZP lépe než jiné pojišťovny
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Pro velkou část zdravotnických zařízení je výhodnější, aby jejich pacienti byli pojištěni u VZP, než aby byli klienty konkurenčních pojišťoven. Ukazuje to velké srovnání zdravotně pojistných plánů, v nichž jednotlivé pojišťovny uvádějí, kolik jsou letos připraveny v průměru zaplatit za jednoho pojištěnce lékařům v různých typech zařízení. Jeden příklad za všechny – aby nemocnice dostala zaplaceno stejně peněz, jako když ošetří 10 klientů VZP, musí ošetřit 13 pacientů Oborové zdravotní pojišťovny. Pro praktické lékaře zase platí, že za deset ošetřených klientů VZP dostane zaplaceno stejně peněz, jako za 11 ošetřených pojištěnců Vojenské zdravotní pojišťovny.

VZP srovnání zveřejňuje v reakci na začínající dohodovací řízení, ve kterém se pojišťovny domlouvají se zástupci jednotlivých segmentů zdravotního systému na výši úhrad. Zdravotně pojistné plány, z nichž lze vyčíst uvedená data, nejsou pouze interními materiály pojišťoven, do nichž by si mohly napsat, co je napadne. Ke schválení se předkládají vládě a schvaluje je poté i Poslanecká sněmovna. Údaje v nich uvedené je proto třeba brát velmi vážně.

V segmentu praktických lékařů je VZP připravena letos zaplatit v průměru za jednoho klienta 1 524 korun. Druhá největší pojišťovna – Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra – plánuje za totéž vydat 1 444 korun a Vojenská zdravotní pojišťovna dokonce 1 398.

  • Aby praktický lékař dostal zaplaceno stejně peněz, jako když ošetří 10 klientů VZP, musí ošetřit 11 klientů VoZP.

Pro nejpočetnější skupinu ambulantních lékařů, jimiž jsou ambulantní specialisté, má letos VZP připraveno v průměru na péči o jednoho klienta 2 416 korun. Tedy více než Zdravotní pojišťovna Škoda (2 023 Kč), Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (2 320 Kč), Revírní bratrská pokladna (2 375 Kč) i Oborová zdravotní pojišťovna (2 409 Kč).

  • Aby ambulantní specialista dostal zaplaceno stejně peněz, jako když ošetří 10 klientů VZP, musí ošetřit 12 klientů Zdravotní pojišťovny Škoda.

U nemocnic je výhodnost spolupráce nejzřetelnější. Zatímco VZP počítá s tím, že letos zaplatí nemocnicím v průměru za jednoho klienta 14 844 Kč, pak u všech šesti konkurenčních pojišťoven je to výrazně méně.

  • Aby nemocnice dostala zaplaceno stejně peněz, jako když ošetří 10 klientů VZP, musí ošetřit:
    - více než 13 pacientů Revírní bratrské pokladny (11 110 Kč za klienta)
    - 13 pacientů České průmyslové zdravotní pojišťovny (11 444 Kč za klienta)
    - 13 pacientů Oborové zdravotní pojišťovny (11 554 Kč za klienta)
    - 12 pacientů VoZP (12 199 Kč za klienta)
    - 12 pacientů ZPMV (12 270 Kč za klienta)
    - 11 pacientů ZPŠ (13 257 Kč za klienta)

Šest konkurentů VZP sdružených ve Svazu zdravotních pojišťoven prezentuje uvedená data jako vlastní úspěch a šetrnost – argumentují tím, že s nemocnicemi a dalšími zdravotnickými zařízeními dokázali dohodnout nižší ceny než VZP a o své klienty se tedy dokážou postarat levněji. VZP opakovaně řekla, že nechce využívat své síly a dominance k tomu, aby tlačila ceny pod rozumnou úroveň a šetřila na nesprávných místech. Jsme přesvědčeni, že naši smluvní partneři, lékaři, sestry a další zdravotnické profese, si zaslouží být za svou práci spravedlivě oceněni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

20:48 Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvo…