Nemocniční pavilon č. 8 v Nemocnici Na Bulovce byl stavebně dokončen

08.10.2014 14:12

Problémy a nevyhovující prostory, které komplikovaly provoz a využití nejstaršího pavilonu pražské Nemocnice Na Bulovce, jsou minulostí. V součinnosti města s nemocnicí se jej totiž podařilo zrekonstruovat pro komplexní laboratorní provoz s dokonalým technickým zázemím a vybavením. Radní hlavního města Prahy Martin Dlouhý dnes symbolicky předal klíč k Pavilonu č. 8 ředitelce nemocnice Na Bulovce Andree Vrbovské.

Nemocniční pavilon č. 8 v Nemocnici Na Bulovce byl stavebně dokončen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

„Symbolické předání klíčů je zcela na místě. Chceme jím totiž podtrhnout bohatou historii tohoto objektu a také poděkovat všem zúčastněným na projektu za jeho důstojnou a pro společnost užitečnou záchranu. Jsem rád, že město tento projekt nevzdalo. Pavilon 8 bude špičkovým a velmi potřebným pracovištěm, a také pádným důkazem, že historická budova nemusí ustupovat novým stavbám, ale může stále sloužit moderním účelům,“ uvedl radní Martin Dlouhý.

Budova pavilonu č. 8 pochází z roku 1915. I přes svoje architektonické a stavitelské kvality a na svou dobu vysoce moderní stavební technologie, však již v průběhu minulých let nepostačovala potřebám nemocnice objemově, dispozičně ani technologicky, a rovněž nesplňovala určité legislativní předpisy pro daný typ staveb. Proto se vedení nemocnice rozhodlo přistoupit k celkové rekonstrukci budovy spojené se stavebními úpravami a přístavbou nových prostor k původnímu sporadickému pavilonu, který je nejstarší budovou areálu nemocnice vůbec. Projekt následně zainvestovalo Hlavní město Praha.

K čemu konkrétně a jak bude sloužit nově zrekonstruovaný pavilon, popisuje ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská: "Pavilon 8 bude sloužit jako komplexní laboratorní provoz s dokonalým technickým zázemím a vybavením. Jsme za to opravdu rádi, toto pracoviště jsme už velmi nutně potřebovali. Do pavilonu se sestěhují veškeré naše laboratorní provozy, které už pátým rokem fungují v provizorních prostorách. Pacientů se stěhování nijak nedotkne, ale bude mimořádně náročné pro zaměstnance. Věříme, že do měsíce to určitě zvládneme. Náročné to bude především proto, že laboratoře musí fungovat i během stěhování." 

Rekonstrukce a přístavba pavilonu č. 8 proběhly podle záměru investora a uživatele tak, aby mohly být do pavilonu umístěny všechny požadované provozy podle potřeb uživatele. Své zázemí tu najdou oddělení mikrobiologie, parazitologie, biochemie, hematologie, imunologie a virologie.

"Systém standardizace, akreditace a práce v prostorách, které jsou dnes stanovena, nám už dosavadní provizorní prostory splňovat nemohli. Umožní to jedině nově zrekonstruovaný Pavilon 8. Samozřejmě to bude mít i velký přínos pro pacienty, protože budeme schopni rychleji odbavit více vzorků," doplňuje primářka oddělení klinické mikrobiologie Blanka Horová.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…