Neurochirurgové Krajské zdravotní uspořádali světový kongres v rakouském Innsbrucku

11.02.2017 20:45

Nejen v České republice, ale také ve světě slaví úspěchy renomovaní lékaři Krajské zdravotní, a. s. Důkazem toho je světový kongres „7th International Neurosurgical Winter Congress,“ který proběhl v lednu v Innsbrucku, hlavním městě rakouské spolkové země Tyrolsko. Pořadateli prestižní akce byli operatéři z Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Neurochirurgové Krajské zdravotní uspořádali světový kongres v rakouském Innsbrucku
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: Nemocnice Ústí nad Labem, Krajská zdravotní.

Přednosta ústecké neurochirurgické kliniky prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., uvedl, že kongresu se zúčastnili specialisté neurochirurgové a reprezentanti 24 zemí ze 4 kontinentů světa. „Hovořili jsme o inovacích a nových horizontech v neurochirurgii. Na programu tak byly přednášky a diskuzní fóra předních odborníků v oblasti mozkové ischemie a mozkových bypassů. V této problematice se prosadili především neurochirurgové z Japonska, USA a České republiky. Iktový program je v České republice na vysoké úrovni a aktivita v oblasti mozkových bypassů má u nás dlouhodobou tradici a držíme trend se světovým vývojem jak v diagnostice, tak v technice mikrochirurgických operací,“ řekl přednosta ústecké neurochirurgické kliniky, který předsedal sekci věnované této problematice spolu s prof. Morcosem z Miami, USA, vědeckým sekretářem nejprestižnějších světových kongresů.

Tradičně významné byly rovněž sekce o chirurgii baze lební, konkrétně o vestibulárních schwannomech, chordomech a mikrochirurgii mozkového kmene. „Lídři této problematiky byli profesoři, Fukushima z USA, Froelich z Francie a Poulsgaarda z Norska. Vynikající úroveň měly i příspěvky učitelů oboru profesora Zvěřiny z Prahy a profesora Štěňa z Bratislavy. Názory obhajující mikrochirurgický přístup i preference gamma nože byly v rovnováze,“ doplnil prezident kongresu prof. MUDr. Martin Sameš, CSc.

Neurochirurgové se také věnovali problémům páteřní chirurgie a nádorům míchy, zde je třeba vyzdvihnout přednášky prof. Thomého z Rakouska, prof. Zengy z Itálie a velmi podnětné bylo sdělení prof. Wahjoepramona z Indonézie. Velký rozvoj je patrný i v oblasti léčby mozkových aneurysmat, zde dominoval prof. Lanzino z Mayo Clinic v USA a prof. Schaller ze Švýcarska. Ústecká lékařka MUDr. Alena Sejkorová prezentovala výsledky multicentrické studie anauryzmat tří center z pracovišť v Ústí nad Labem, Mayo Clinic v USA a Innsbrucku.

V globální sekci přednášející zmínili problémy neurochirurgické péče z pohledu celé planety. „Před čtyřmi lety vznikla mezinárodní organizace, která se snaží řešit dostupnost péče v rozlehlých a zaostalých státech Afriky a Asie. O rozpočtu a plánech těchto aktivit referoval doktor Park z Bostonu. Kongres byl vynikající přehlídkou současných možností a limitů neurochirurgie a příbuzných oborů endovaskulární radiologie a radiochirurgie. Pro naší kliniku byl významnou inspirací a zároveň výbornou vizitkou a reklamou pro Krajskou zdravotní, pod ní spadající ústeckou Masarykovu nemocnici a celou Českou republiku,“ zhodnotil světový kongres za pořádající ústecké neurochirurgy prof. MUDr. Martin Sameš, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…