Neurologové, zdravotní sestry a lékárníci se sešli v Teplicích

25.03.2017 15:40

Kouření a roztroušená skleróza mozkomíšní, vliv těhotenství na toto onemocnění, jak je to s užíváním konopí při roztroušené skleróze (RS), ale také v kterých potravinách najít vitamín „D“, tolik potřebný pro podpůrnou léčbu. To byla témata přednášek konference Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění v Teplicích, která proběhla ve středu 22. března v přednáškovém sále teplické nemocnice. Záštitu nad letošním ročníkem převzal předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., Ing. Jiří Novák.

Neurologové, zdravotní sestry a lékárníci se sešli v Teplicích
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: Nemocnice Teplice, Krajská zdravotní.

„Spádovou oblastí pro teplické RS centrum je Ústecký kraj, Karlovarský kraj a Liberecký kraj, což je téměř 1,6 milionu obyvatel. Důvodem vzniku RS centra v teplické nemocnici byl vysoký výskyt nemocných s touto chorobou na Teplicku. V osmdesátých až devadesátých letech dvacátého století šlo až o dvojnásobek oproti zbytku České republiky, což vedlo teplické neurologické oddělení k úzké specializaci na toto onemocnění a následně k dosahování vynikajících výsledků teplického pracoviště,“ uvedl Ing. Jiří Novák, který zároveň poděkoval za uspořádání nadregionální konference MUDr. Martě Vachové, primářce teplické neurologie.

Nadregionální konferenci na konci měsíce března každoročně pořádá RS centrum při Neurologickém oddělení Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Teplice, o. z. „V tuto chvíli je v teplickém RS centru sledováno přes 1400 nemocných s diagnózou roztroušené sklerózy mozkomíšní, z nich je téměř 900 na vysoce účinné biologické léčbě, dalších 130 je léčeno novými léky cestou klinických studií,“ doplnila primářka MUDr. Marta Vachová, která byla garantem konference.

Přednášejícími, kromě členů teplického centra, byly renomované osobnosti české medicíny v oboru péče o nemocné s roztroušenou sklerózou mozkomíšní či jiní významní specialisté v příbuzných oborech. „Akce byla letos velmi úspěšná. Jako obvykle se zúčastnilo téměř sto lékařů, sester a farmaceutů. Přednášky měly veliký ohlas a diskuze ukázala, jak je důležitá mezioborová spolupráce v komplexní péči o nemocné s roztroušenou sklerózou,“ zhodnotila závěrem konferenci MUDr. Marta Vachová.

Vybrané fotografie z akce najdete zde.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…