Nezapomeňte se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě

30.03.2016 12:42

Klíšťová encefalitida je potenciálně závažné virové onemocnění, které dosud není antivirotiky léčitelné. Nemoc může vést k závažným zdravotním komplikacím s trvalými následky. V loňském roce se klíšťovou encefalitidou nakazilo celkem 351 lidí. Dostupný způsob, jak nákaze zabránit, představuje očkování.

Nezapomeňte se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Jarní a letní období jsou spojována s příjemnými venkovními aktivitami. Procházky přírodou, vodní turistika nebo účast na dětských táborech však mohou představovat riziko infekce klíšťovou encefalitidou. Klíšťata se obvykle vyskytují v teplých a vlhkých oblastech, na březích řek, ve vysoké trávě nebo v lese. Mohou se ale nacházet i na místech, kde to doposud nebylo běžné, jako oblasti s vyšší nadmořskou výškou.

Setkat se s klíšťovou encefalitidou můžeme na celém území České republiky, nejvyšší výskyt je pak v oblasti Jižních Čech a Českomoravské vrchoviny. V loňském roce, kdy jsme zaznamenali mimořádně suchý rok, se klíšťovou encefalitidou nakazilo 351 lidí. V předcházejících letech to ale bylo více, v roce 2011 se nakazilo 861 jedinců.

Nakazit člověka mohou všechna vývojová stadia klíštěte

Přenašeče nemoci můžeme snadno přehlédnout, protože nižší vývojová stádia klíšťat (nymfy) jsou velmi malá a snadno přehlédnutelná. Z kůže po nasátí krve navíc rychle odpadnou. Jedinec tedy nemusí v dané chvíli vůbec zjistit, že klíště měl.

Průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou

může být značně komplikovaný Onemocnění probíhá ve dvou fázích. První fáze přichází po inkubační době jednoho až dvou týdnů a vyznačuje se příznaky podobnými chřipce (teplota, celková slabost, bolesti hlavy a kloubů, či celková únava). Po tomto období obvykle nastává druhá fáze (nemusí se ale objevit vždy), při níž může virus postihnout nervový systém. Pacient pociťuje silné bolesti hlavy doprovázené svalovým třesem, závratěmi a poruchami spánku. Tento akutní stav trvá 2 až 3 týdny. Nemoc může zanechat trvalé následky, jako například psychické poškození, trvalé bolesti hlavy, snížení soustředění a výkonnosti nebo obrnu končetin.

Na očkování proti klíšťové encefalitidě je nejvyšší čas

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje antivirový lék, o to větší význam má prevence. Účinnou prevenci onemocnění představuje vakcinace. Zvolit můžete vakcínu Encepur®, která je jednou z dostupných vakcín proti nemoci. Encepur® je k dostání ve variantách pro děti i dospělé. Základní očkování se skládá ze tří dávek, poté je nutné přeočkování za 3 roky. Pro úplnou ochranu je nutné absolvovat celé základní očkování, tzn. všechny 3 dávky. O výběru konkrétní vakcíny je vhodné poradit se s lékařem.

Očkovací schéma

Je potřeba se očkovat před začátkem sezóny klíšťat, i přesto lidé nesmí zapomínat na používání repelentů a dodržování dalších zásad ochrany před klíšťaty.

Po dokončení očkování přetrvávají v těle protilátky minimálně 3 roky. Po třech letech by mělo dojít k prvnímu přeočkování, dále v intervalu jednou za pět let (u osob nad 50 let po třech letech).

Před použitím si pečlivě pročtěte příbalovou informaci vakcíny, dostupnou také ZDE.

Encepur® vakcíny proti klíšťové encefalitidě. Vakcína Encepur® je registrovaný léčivý přípravek a je vázána na lékařský předpis. Přípravek není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Očkování provádí lékař injekcí do svalu. O očkování se poraďte se svým lékařem nebo lékařem Vašeho dítěte. Nežádoucí účinky prosím hlaste na cz.safety@gsk.com. Vakcinační akce schválená Ministerstvem zdravotnictví ČR (MZDR77496/2015- 4/OVZ).

CZ/ENC/0019/16

Stejně jako jiné vakcíny, ani vakcína Encepur® proti klíšťové encefalitidě neochrání 100 % očkovaných. Aplikace vakcíny může být spojena s nežádoucími účinky, které jsou popsány v příbalových informacích přípravků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…