Neznámá stránka byznysu lihového kmotra vyhrála v Jihlavě

26.10.2014 13:45

Reportáž Dalibora Bártka, odvysílaná v pořadu Reportéři ČT, získala ocenění za nejlepší investigativní reportáž uplynulého roku. Cena Respektu udílená na Mezinárodním dokumentárním festivalu v Jihlavě připadla reportérovi České televize již podruhé. Loni soutěž vyhrál s reportáží Neznámá stránka byznysu lihového kmotra Radka Březiny. Letos zvítězil s reportáží, která rozkrývá další fakta Březinovy kauzy.

Neznámá stránka byznysu lihového kmotra vyhrála v Jihlavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Nejlepší investigativní reportáží letošního roku se stal příspěvek odvysílaný v listopadových Reportérech ČT nazvaný Milióny za beztrestnost. Jedná se o pokračování kauzy lihového kmotra Radka Březiny. Týmu pořadu se podařilo zachytit tajnou korespondenci, kterou posílal zatčený Březina z vazební cely. Svým spolupracovníkům na svobodě v ní udílel pokyny, koho mají uplatit a za kolik, aby tím dosáhli jeho propuštění.

„Výhry si velmi vážím. Beru ji jako ocenění nejen své práce, ale práce celého týmu pořadu Reportéři ČT. Zároveň ji samozřejmě vnímám i jako velký závazek do budoucna. Lihová kauza Radka Březiny zdaleka není u konce a my pokračujeme v jejím rozkrývání, stejně jako v odhalování dalších závažných témat, která měla veřejnosti zůstat skrytá,“ komentuje autor reportáže Dalibor Bártek.

Za devět ročníků, kdy se uděluje cena Respektu, ji pořad České televize získal již poosmé. Vítěznou reportáž letošního ročníku vybírala porota, složená z novinářského týmu kolem časopis Respekt, z několika desítek reportáží, a to jak z Česka, tak i ze zahraničí. Do užšího finálového výběru se jich dostalo pět, dvě z nich přitom z reportérského týmu České televize.

„Porota měla za cíl vybrat takovou reportáž, která bude řešit důležité společenské téma, dokáže proniknout za obecně známé informace a ještě poskytne divákovi tolik potřebný kontext. Na vítězné reportáži Dalibora Bártka jsme mimo jiné ocenili i to, že se autor problematice věnuje dlouhodobě, a navíc se nenechá zastrašit lidmi, o kterých točí,“ komentuje vítězný výběr šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec