Nová Škoda Octavia GreenLine - nejúspornější Octavia v historii

13.09.2013 12:21

ŠKODA AUTO rozšiřuje nabídku úsporných a ekologicky šetrných modelů GreenLine. Ve Frankfurtu nad Mohanem představila ekologickou verzi nové generace vozu Octavia.

Nová Škoda Octavia GreenLine - nejúspornější Octavia v historii
Foto: skoda-auto.cz
Popisek: Škoda - logo

Automobil s kombinovanou spotřebou 3,3 l nafty na 100 km vyprodukuje jen 87 g CO2 na kilometr. S touto novinkou je jako GreenLine k dispozici již šest ze sedmi současných modelových řad značky ŠKODA. U městského vozu Citigo plní roli ekologické alternativy provedení na stlačený zemní plyn (CNG), které je v nabídce od října 2012.

"Intenzivně pracujeme na dalším snižování spotřeby a emisí CO2 našich vozů. Modely značky ŠKODA patří již dnes mezi nejúspornější vozy na trhu, a navíc za příznivou cenu. Ekologickým etalonem v naší nabídce jsou modely GreenLine," říká Dr. Frank Welsch, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje.

Systém Start-Stop, rekuperace brzdné energie, pneumatiky se sníženým valivým odporem, k tomu optimalizace aerodynamiky, modifikace hnacího řetězce a úpravy, směřující ke snížení hmotnosti – tím se vyznačují vozy značky ŠKODA ve verzi GreenLine. Ekologický model lze snadno identifikovat pomocí plaketky GreenLine na masce chladiče a na pátých dveřích. S touto variantou se počítá pro každou modelovou řadu mladoboleslavské automobilky; výjimkou je Citigo, kde roli „zelené“ verze plní provedení na stlačený zemní plyn.
 
ŠKODA Octavia GreenLine, poprvé představená na IAA 2013, je poháněna vznětovým motorem 1,6 TDI o výkonu 81 kW. Vůz vypouští jen 87 g CO2/km při kombinované spotřebě pouhých 3,3 l/100 km.
 
Se startem nového modelu Rapid Spaceback se verze GreenLine rozšíří i na modelovou řadu Rapid. Pro Rapid GreenLine a Rapid Spaceback GreenLine bude k dispozici nový vznětový motor 1,6 TDI/66 kW. Oba vozy mají spotřebu pouhých 3,8 litru nafty na 100 km, což odpovídá emisím CO2 99 g/km.
 
Také přepracovaný vůz ŠKODA Yeti je opět k dostání i ve verzi GreenLine. ŠKODA Yeti GreenLine 1,6 TDI/77 kW s pohonem předních kol přichází s manuální pětistupňovou převodovkou. Kombinovaná spotřeba nafty činí 4,6 litru na 100 km, to odpovídá emisím CO2 ve výši 119 g/km.
 
Před několika týdny ŠKODA poprvé představila omlazenou modelovou řadu Superb. Vlajková loď značky ve verzi Superb GreenLine dosahuje kombinované spotřeby 4,2 l/100 km a emisí CO2 109 g/km. ŠKODA Superb Combi GreenLine spotřebuje 4,3 l/100 km, to odpovídá emisím CO2 113 g/km. Pod kapotou vozů ŠKODA Superb GreenLine a ŠKODA Superb Combi GreenLine pracuje vznětový motor 1,6 TDI/77 kW ve spojení s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou (doposud pětistupňová).
 
ŠKODA Fabia GreenLine patří mezi nejúspornější modely ve svém segmentu. S motorem 1,2 TDI/55 kW a manuální pětistupňovou převodovkou se může pochlubit kombinovanou spotřebou pouhých 3,4 l/100 km a emisemi CO2 88 g/km. Pro vůz ŠKODA Fabia Combi GreenLine platí tytéž hodnoty.
 
ŠKODA Roomster zosobňuje kombinaci variabilního prostoru, ekonomického provozu a nízkých emisí CO2. ŠKODA Roomster GreenLine s motorem 1,2 TDI/55 kW a manuální pětistupňovou převodovkou má spotřebu 4,2 l/100 km a emise CO2 109 g/km.
 
ŠKODA Citigo je prvním modelem značky, který se sériově dodává s pohonem na zemní plyn. Emise CO2 modelu ŠKODA Citigo CNG činí 79 g/km. Dosáhnout této výjimečné hodnoty bylo možné díky kombinaci použitého paliva, tedy stlačeného zemního plynu (CNG), a souboru technických opatření, souhrnně nazývaného jako Green tec. Ten zahrnuje systém Start-Stop, rekuperaci brzdné energie a pneumatiky se sníženým valivým odporem. Městský vůz o výkonu 50 kW má normovanou spotřebu 4,4 m3 (2,9 kg) zemního plynu na 100 km. Dojezd vozu činí 620 km (400 km na plyn, plus 220 km na benzin z přídavné nádrže).
 
V srpnu 2013 se mistrovi světa v úsporné jízdě Gerhardu Plattnerovi s vozem ŠKODA Citigo CNG podařil mimořádný rekord. Během pěti dnů dojel přes devět evropských zemí z italské Vicenzy až do švédského Stockholmu s průměrnou spotřebou 2,39 kg zemního plynu na 100 km, což odpovídá emisím CO2 65 g/km. Na trati o celkové délce 2 619 km mu na palivo vystačilo 81,24 eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…