Nová Šumava pro osoby se zdravotním postižením

27.08.2013 10:24

Správa NP a CHKO Šumava uzavřela memorandum s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR. Na jejím základě se Šumava začne více zpřístupňovat i osobám se zdravotním postižením. Návštěvníci se zdravotním postižením se tak mohou těšit na nový areál lesních her pro nevidomé, mluvící stromy nebo knihu v Braillově písmu.

Nová Šumava pro osoby se zdravotním postižením
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

Toto je skvělá zpráva pro všechny vozíčkáře, zrakově i sluchově postižené či jinak zdravotně handicapované turisty, pro které byly krásy Šumavy, až do teď většinou zapovězené. V roce 2013 se i pro ně do široka otevře brána Šumavy!

„Správa šumavského národního parku se chce zařadit mezi organizace, které si uvědomují zvýšenou odpovědnost za odstraňování bariér bránících občanům se zdravotním postižením, v plnohodnotném využití území Národního parku Šumava,“ říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava, který se tomuto tématu věnuje již 7 let.

Už na podzim bude v národním parku jezdit speciální ekologická vozidla upravená pro přepravu vozíčkářů.

Pro ně je připraveno 15 okruhů - po druhých zónách národního parku. Trasy jsou tematicky zaměřené – na zpracování a plavení dřeva, rašeliniště, pašeráky.

„Handicapovaní tak nově dostanou jedinečnou a dříve nemyslitelnou možnost dostat se například na Černé jezero, jezero Laka, Březník, Poledník, Plešné jezero,“ vyjmenovává Tomáš Fait, náměstek ředitele pro vztahy s veřejností.

„Doufáme, že první skupiny vyrazí již příští rok,“ doplňuje Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

To je jen jeden z projektů, kterým chce Správa NP a CHKO Šumava zpříjemnit život na Šumavě i pro návštěvníky se zdravotním postižením. Připravených je řada dalších. Například – otevření zcela nového areálu lesních her, který bude určený primárně pro nevidomé nebo neslyšící turisty.

„Dále chystáme informační kiosky, brožury a travel manuály, nabídku jednodenních i několikadenních tipů na výlet, jako průvodce pro zdravotně postižené cestovatele a jejich doprovod, knihu z produkce Správy NP a CHKO Šumava vydáme v Braillově písmu, zřídíme půjčovnu elektrických vozíků pro zdravotně postižené a seniory nad 60 let s vytipovanými trasami, kam by toto vozítko dokázalo dojet,“ jmenuje ředitel Mánek. Projekt počítá s investicemi v řádech  milionů korun. Většina bude hrazena z různých grantů či dotací.

Protože Správa NP a CHKO Šumava myslí svůj záměr vážně, ztvrdila jej ohlášením průlomové spolupráce s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR.

Ředitel Jiří Mánek a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása podepsali „Memorandum o spolupráci při zlepšování podmínek cestování osob se zdravotním postižením v Národním parku Šumava.“

Z obsahu Memoranda vyplývají další projekty, které chce Správa NP a CHKO Šumava zrealizovat - například areál lesních her pro nevidomé. Jehož hlavní atrakcí budou dřevěné repliky zvířat.

„Je skvělé, že teď si budeme moc Šumavu osahat. Nevidomí lidé si třeba nedokáží představit velikost rysa, vlka nebo jelena. Kolikrát ani netuší, že má jelen parohy a jak vypadá,“ popisuje Jiří Vencl, místopředseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, který je sám téměř nevidomý. Areál lesních her, který bude podobný tomu na Stožci, vznikne již příští rok.

„Nové bezbariérové stezky umožní mnoha vozíčkářům se podívat hlouběji do Národního parku Šumava. Je dobře, že správa parku začala odstraňovat ty největší bariéry. Předělává informační střediska tak, aby byla bezbariérová, plánuje stezky v divočině, které budou dostupné opravdu pro všechny,“ uvádí Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Přínosný a navíc atraktivní bude také projekt - Mluvící stromy - unikátní informační systém, který poslouží jak turistům se zdravotním postižením, tak cizincům.

Na vytipovaných místech - podél nejzajímavějších turistických cest – nechá správa parku před příštím létem umístit mluvící stromy - čtyř metrové, vztyčené kmeny, osazené elektronickým informačním systémem.

„To vše naváže na programy, které správa parku pro osoby se zdravotním postižením připravovala již v minulosti. Především projekt Dostupná Šumava – již tradiční jarní a podzimní série celodenních autobusových zájezdů s průvodcem, určená pro seniory a osoby se sníženou mobilitou nebo výběr turistických tras vhodných pro návštěvníky s pohybovým handicapem s názvem Šumava pro všechny,“ uvádí Lenka Dvořáková ze Správy NP a CHKO Šumava, která za tento projekt zodpovídá. Zodpovědní pracovníci Správy NP a CHKO Šumava ve spolupráci s občanským sdružením Trianon Čechy, které se péčí o zdravotně postižené zabývá, připravili speciální brožuru a letáky, plné tipů na výlety na české i německé straně Šumavy pro osoby se zdravotním postižením. Součástí brožury je i soupis bezbariérových penzionů a hotelů na stejném území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…