Nová Zbrojovka má schválenou změnu územního plánu a posouvá se do další fáze rozvoje

08.12.2020 18:20

Území bývalé Zbrojovky se letos výrazně proměnilo a byla dokončena první, respektive nultá fáze rozvoje. Minulý měsíc také po dlouhých 12 letech došlo ke schválení změny územního plánu, čímž projekt dostal zelenou pro plnohodnotné zahájení rozvoje jednoho z největších brownfieldů v Brně. Projekt se tak, po úspěšném dokončení první kancelářské budovy a jejího okolí a po nastěhování prvních nájemců Kiwi.com a Axians, posouvá do přípravy první ucelené etapy rozvoje projektu na jihu území.

Nová Zbrojovka má schválenou změnu územního plánu a posouvá se do další fáze rozvoje
Foto: CPI
Popisek: CPI Byty

Po více než deseti letech došlo k dlouho diskutované a připravované změně územního plánu, která umožní realizovat návrhy na nových funkčních plochách na území o velikosti 22 ha v Brně-Židenicích.
 
„Mám radost, že se tuto lokalitu po tak dlouhé době daří probouzet k životu,“ říká Filip Chvátal, radní města Brna pro oblast územního plánování a rozvoje. „Jsem rád, že můžeme jako město spolupracovat na proměně tohoto brownfieldu na kvalitní prostor a že se nám podařilo připravit a schválit změnu územního plánu, která jeho rozvoj umožní. Věřím, že tento projekt, který pomůže mimo jiné i k větší kompaktnosti našeho města, bude pro Brno i jeho obyvatele přínosem,“ doplňuje.
 
Nové plochy se budou týkat jak bydlení, administrativy a služeb, tak i veřejné a občanské vybavenosti, zafixování polohy budoucí nové městské třídy a dopravních napojení do areálu a limitů území. „Velmi vítáme, že vedení města Brna jednohlasně podpořilo změnu územního plánu a jako jednu ze svých priorit si stanovilo podporu a aktivní spolupráci při rozvoji brownfieldů. To významně napomáhá snižovat míru suburbanizace ve městě a využít potenciálu okolního již zastavěného území,“ uvádí Miroslav Pekník, ředitel developmentu pro brněnský region v CPI Property Group, která je vlastníkem a investorem projektu Nová Zbrojovka. „Pro projekt Nová Zbrojovka se jedná o jeden ze zásadních dokumentů, na základě, kterého lze zahájit plnohodnotný rozvoj území. V současnosti počítáme, že práce potrvají minimálně 10-15 let,” dodává.
 
Skupina CPIPG v tomto roce zpracovala celkový zastavovací projekt, tzv. Masterplan, a to včetně všech dopravních a infrastrukturních vazeb. V Masterplanu jsou zohledněny ideové myšlenky a veškeré architektonicko-urbanistické studie, které pro projekt vznikaly v letech 2016-2019 a kromě města se do jejich komentování zapojila i veřejnost. „Masterplan byl zpracován a projednán v souladu s požadavky a regulativy připravované změny územního plánu. Vznikla tak již finální urbanistická objemová, dispoziční a funkční představa investora o celkovém řešení projektu Nové Zbrojovky. V rámci této studie byly také podrobněji vymezeny veškeré dopravní, infrastrukturní a školské objekty, které je pro úspěšný rozvoj nutné koordinovat a připravovat společně s městem a jejichž realizace rozvoj Nové Zbrojovky do určité míry podmiňují,“ říká Jan Růžička, projektový manažer Nové Zbrojovky.

Jižní zóna – spojení historie a moderní architektury

V rámci strategie udržitelného rozvoje a z důvodu jeho rozsahu, ale také právě i podmíněnosti realizace některých významných dopravních či infrastrukturních projektů, byl projekt rozdělen do 8 ucelených rozvojových etap. Jako první bude připravovaná tzv. Jižní zóna. Ta nabídne množství funkcí – od pestrých možností bydlení, přes kancelářské a pracovní plochy, kvalitní veřejný prostor s náměstím a vodním prvkem až po volnočasové a kulturní aktivity. Pestrost funkcí a veřejných prostranství zároveň zaručí životnost nejen první etapy, ale vytvoří předpoklady a kvalitní podmínky pro rozvoj celé nové čtvrti.
 
Součástí Jižní zóny je i zachování a rekonstrukce či dostavba stávajících objektů Zbrojovky – budovy hlavního generálního ředitelství a budovy bývalé výtopny s komínem, který tvoří jednu z dominant areálu. Tyto budovy budou stálou připomínkou původního industriálního charakteru a historie celého území.
 
„V následujícím čtvrtletí chceme i ve spolupráci s městem, městskou částí i veřejností dopracovat finální architektonicko-urbanistické řešení Jižní zóny a následně nechat zpracovat dokumentaci pro územní řízení. Naší snahou bude, aby vydání rozhodnutí potřebných pro zahájení výstavby I. etapy projektu proběhlo co nedříve a Nová Zbrojovka tak začala postupně naplňovat svůj potenciál pro město, městskou část, obyvatele i investora projektu,” říká Jan Růžička a pokračuje: „Chceme také začít projektovat novou městskou třídu včetně páteřních inženýrských sítí a blíže ve spolupráci s městem dokončit přípravu všech dopravní napojení areálu a koordinovat přípravu protipovodňových opatření a nového městského mostu přes řeku Svitavu.”

První nájemci již obsadili nové kanceláře

V tomto roce byly také dokončeny práce na budově ZET.office a jeho okolí včetně kolaudace a předání prostor dvou prvním nájemcům - Kiwi.com a Axians. Zaměstnanci i veřejnost mohou využívat i přilehlá prostranství a dočasné pobytové, sportovní a relaxační plochy kolem kancelářské budovy. V jejím okolí byl vytvořen park plný sportovních i relaxačních příležitostí. Investor také v následujícím roce plánuje využití těchto ploch pro různé zájmové, komunitní, kulturní a společenské události v Židenicích. Svým charakterem se jedná o dočasné plochy, na jejichž místě se již za několik let spojí nový městský most a městská třída, a tím dojde k napojení dopravy na velký městský okruh. Veškeré objekty umístěné v parku jsou tak relativně snadno přemístitelné do jiné části území, kde budou nadále plnit svoji funkci, a to včetně nově vysázených stromů a zázemí parku.
 
,,Celkem bylo na základě návrhu holandského landscape architekta, který s námi spolupracuje i na návrhu Masterplanu území a Jižní zóny, v parku vysazeno přes 240 stromů. Stromy jsou vysazeny tak, aby bylo možné je přesadit v horizontu cca 8let. Zájemci o sport si zde můžou zahrát fotbal, streetball, volejbal, využít workoutové hřistě, zaběhat si na běžeckém oválu a osvěžit se ve food pointu tvořeným z přemístitelných buněk,” doplňuje Miroslav Pekník.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …