Nová kniha „Ptáci jižních Čech“ může být vítaným vánočním dárkem

25.11.2015 20:15

Pod vánočními stromky Jihočechů by letos rozhodně neměla chybět nová kniha podrobně mapující všechny druhy ptáků vyskytující se v v regionu jižních Čech.

Nová kniha „Ptáci jižních Čech“ může být vítaným vánočním dárkem
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Křest knihy Ptáci jižních Čech v Jihočeské vědecké knihovně

Jedná se o unikátní dílo téměř stovky autorů, vydané Jihočeským kraje ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, které dosud nemá v regionální literatuře České republiky obdoby.

„Věřím, že i tento více než šestisetstránkový titul pevně zapadne do výkladní skříně všech jihočeských NEJ a stane se lákadlem nejen pro milovníky ornitologie, ale pro všechny, které nádherná jihočeská příroda i krajina oslovuje,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Šestisetstránkovou publikaci „Ptáci jižních Čech“ ve středu 25. 11. 2015 slavnostně pokřtila v Jihočeské vědecké knihovně členka Rady Jihočeského kraje pro oblasti životní prostředí a zemědělství Hana Tůmová spolu s editorem knihy Bohuslavem Kloubcem, ředitelem Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Františkem Pelcem a vedoucím autorského týmu Karlem Šťastným.

„Jde o naprosto unikátní dílo mapující ptačí druhy našeho regionu doplněné o úžasné fotografie a zvukový disk,“ poznamenala Tůmová s tím, že do čtyřletého projektu, na jehož konci je v rámci prvního vydání tři tisíce knih, investoval Jihočeský kraj téměř dva milióny korun. „Jsem si jista, že jde o skvělý vánoční dárek pro všechny miliovníky přírody,“ dodala radní.

Kniha „Ptáci jižních Čech“ obsahuje kompletní přehled všech ptáků regionu, jejich obecný popis včetně informací o výskytu a ochraně. Publikace zahrnuje mimo jiné také 1800 fotografií, mapy rozšíření všech hnízdících druhů, téměř 400 grafů a tabulek i unikátní kolekci 233 nahrávek ptačího zpěvu. „Bez jakýchkoli pochybností jde o naprostý unikát v rámci tuzemské ornitologické literatury,“ konstatoval editor Bohuslav Kloubec.

Ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc v této souvislosti připomněl, že ptáci patří mezi živočichy, jejichž sledování má u nás dlouhou tradici.

„Jsou to právě jižní Čehy, kde už desítky let pracuje řada amatérských ornitologů a pro mnohé vědce zdejší krajina je a byla těžištěm jejich výzkumů,“ konstatoval Pelc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…