Nová koncepce politiky České republiky v EU bude jasně definovat české zájmy

27.04.2015 18:40

Kabinet Bohuslava Sobotky na svém jednání v pondělí 27. dubna 2015 schválil koncepci politiky České republiky v Evropské unii. Ta stanoví nový přístup České republiky k členství v unii a jasně definuje české zájmy. Vláda se dále zabývala například auditem na Ministerstvu pro místní rozvoj nebo humanitární pomocí pro Nepál.

Nová koncepce politiky České republiky v EU bude jasně definovat české zájmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Aktivní a srozumitelná ČR v jednotné Evropě

Vláda při svém nástupu jasně deklarovala změnu postoje vůči Evropské unii a „návrat do Evropy“. Během prvního roku vlády pro to už podnikla konkrétní kroky, ať už jde o schválení fiskálního paktu, sjednání Dohody o partnerství nebo dokončení služebního zákona, který je podmínkou pro další čerpání evropských dotací.

Dalším významným krokem je dnešní schválení strategického dokumentu Koncepce politiky ČR v EU, který stanoví nový přístup k členství v Evropské unii. Česká republika by měla být součástí hlavního proudu EU a být aktivním, srozumitelným a utvářejícím členským státem unie. Z koncepce proto vyplývají také priority ČR v EU, mezi které patří například prohloubení vnitřního trhu nebo efektivní čerpání evropských fondů.

Čerpání dotací bude pokračovat podle plánu

V pondělí se vláda vrátila také k otázce auditu Ministerstva financí na Ministerstvu pro místní rozvoj, který se týkal systému pro monitorování evropských fondů v období 2014–2020. Vláda přijala návrh ministryně Karly Šlechtové, podle kterého bude další financování hrazeno ze státního rozpočtu.

Ministryně zdůraznila, že čerpání z fondů není ohroženo a systém je plně funkční. První výzvy by tak měly být vypsány podle plánu v průběhu května.

Do Nepálu poletí český traumatým

Česká republika vyšle do Nepálu speciální zdravotnický tým, který poskytne chirurgickou, traumatologickou a resuscitační péči zraněným. Tým tvořící 36 zdravotníků a 13 hasičů by mohl odletět ještě v pondělí v noci. Předpokládané náklady včetně letecké přepravy činí zhruba 20 milionů korun.

Dalšími schválenými body jednání vlády jsou například novela zákona o státní památkové péči nebo návrh na jmenování generálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…