Nová kýlní centra zkvalitní péči ve strakonické a jindřichohradecké nemocnici

04.10.2014 17:50

Při chirurgickém oddělení Nemocnice Strakonice, a. s., je od října nově zřízeno Centrum pro řešení kýly. Umožní specialistům věnovat se tomuto častému onemocnění systematicky od poradenství, přes vyšetření k případnému operačnímu výkonu a pooperační péči.

Nová kýlní centra zkvalitní péči ve strakonické a jindřichohradecké nemocnici
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., připravuje otevření Centra od poloviny října. Obě pracoviště se tak přidají k Centru pro řešení kýly v písecké nemocnici, které má už  pětiletou tradici.

Záměr vytvořit kýlní centrum je ve strakonické nemocnici staršího data. K jeho naplnění však chyběly nezbytné podmínky. „Rozsáhlé investice posledních let umožnily mimo jiné zprovoznit nově rekonstruované prostory chirurgické ambulance, operačních sálů a celého oddělení. Můžeme tak nyní toto centrum plně realizovat,“ uvedl ředitel Nemocnice Strakonice, a. s., MUDr. Tomáš Fiala.

Kýly patří na chirurgickém oddělení k velmi frekventovanému onemocnění. „Chceme, aby se jim věnoval dostatečný zřetel s důrazem na komplexní přístup při jejich řešení. I proto jsme se rozhodli věnovat léčbě kýl zvláštní pozornost a profilovat naše chirurgické pracoviště také tímto směrem,“ vysvětlil primář chirurgického oddělení Nemocnice Strakonice, a. s., MUDr. Jan Hlad. „Každá kýla a každý pacient je jiný a hodí se pro něj jiná metoda. Lékaři našeho oddělení, vzhledem k předchozímu působení na jiných pracovištích včetně zahraničních, se naučili různé způsoby operování a jako tým ovládáme všechny nyní uznávané metody operace kýl, což není na chirurgiích okresního typu běžné,“ zdůraznil.

Pro první kontakt pacienta je zřízena kýlní poradna. Její provoz zajišťují specialisté Centra pro řešení kýly lékaři MUDr. David Vašátko a MUDr. Martin Pavelka. V poradně je dostatečný prostor vysvětlit v klidu pacientům všechno potřebné o tomto onemocnění.  Poradna je k dispozici v prostorách chirurgické ambulance ve specializovaných poradnách v sousedství obecné ambulance vždy v úterý od 11.00 do 12.00 a od 13.00 do 15 hodin. Objednat se lze na telefonním čísle 383 314 223 každý den v pracovní době.  Po vyšetření je stanovena indikace k případnému operačnímu zákroku. Ten je co do rozsahu a způsobu výkonu prováděn na míru každému pacientovi podle stavu, věku, velikosti kýly a prognózy dalšího pracovního života.

V Nemocnici Jindřichův Hradec, a. s., otevřou centrum 15. října. Bude součástí chirurgického oddělení a nabídne pacientům s tímto onemocněním vysokou kvalitu poskytované péče od ambulantního vyšetření, přes stanovení léčebného plánu, provedení operačního zákroku a pooperační péči. Naváže tak na již historicky zakotvený vysoký standard léčby kýly v této nemocnici. Nové Centrum dává záruku moderního přístupu k léčbě tohoto onemocnění s použitím nejmodernějších materiálů.

Kýla se vyskytuje v každém věku. Nejčastěji jako tříselná, další je například pupeční kýla a kýla v jizvě. Kýly jsou způsobeny defektem v povázkové vrstvě břišní stěny s vyklenutím pobřišnicové vrsty pod kůži skrze tento defekt (kromě kýl vnitřních, které jsou jiného charakteru). Operační řešení spočívá v odstranění pobřišnicového vaku a zrušení defektu povázky sešitím, aplikací síťky nebo obojím. Přístup je v zásadě dvojí - buď klasicky přes kůži "zepředu", nebo laparoskopicky „zezadu“. Každý přístup má ještě varianty. Klasicky je možno defekt pouze sešít, nebo překrýt síťkou fixovanou po obvodu, nebo sešít a překrýt síťkou. Laparoskopicky se aplikuje síťka vždy, buď přístupem přes dutinu břišní (TAPP), nebo přístupem mezi pobřišnicí a povázkou (TEP), síťka se buď jen přikládá, nebo fixuje kotvičkami či lepidlem. Je možno užít různé typy sítěk, liší se velikostí, tvarem a použitým materiálem. Například strakonické Centrum používá nevstřebatelné síťky, se kterými mají výborné zkušenosti. Klasicky je možno kýly operovat v celkové, svodné či místní anestézii, laparoskopie vyžaduje anestézii celkovou.

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj. Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou a i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby v souladu se stanovenými předpisy a smlouvami s pojišťovnami.

V posledních šesti letech tyto nemocnice investovaly do svého rozvoje celkem více než 3,4 miliardy korun.

Ročně je v nemocnicích založených Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a 2,03 milionu ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 6270 dětí. Nemocnice mají celkem 6074 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji.

Jihočeské nemocnice poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel Jihočeského kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…