Nová poštovní známka ke 100 letům Národního zemědělského muzea

19.09.2018 16:57

Česká pošta ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem představily ve středu 19. září novou příležitostnou poštovní známku, která připomíná sté výročí založení Národního zemědělského muzea. Autory známky jsou výtvarník Josef Dudek a rytec Bohumil Šneider.

Nová poštovní známka ke 100 letům Národního zemědělského muzea
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Slavnostní představení se uskutečnilo na střešní zahradě Národního zemědělského muzea v Praze za účasti Milana Jana Půčka, ředitele Národního zemědělského muzea, a Hany Tmejové, ředitelky pobočkové sítě Praha České pošty. „Národní zemědělské muzeum slaví sto let od svého založení. Je to však poprvé v historii, kdy funkcionalistická budova v Praze na Letné plnohodnotně plní svůj účel a představuje řadu expozic a výstav věnujících se jednotlivým oborům zemědělství. Kromě založení našeho muzea se před sto lety odehrál také nástup nových technologií na pole a do zemědělské výroby. Jeden z dobových strojů – krásná a unikátní parní oračka Přemysl – je na známce také,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Motivem poštovní známky je hlavní výstavní budova Národního zemědělského muzea, před kterou autor umístil „lokomobilu“ – jeden ze vzácných exponátů muzea – parní oračku Přemysl. Tzv. obálka prvního dne vydání (FDC) pracuje s motivem jedné z expozic, což jsou potraviny. Do razítka autor zapracoval obilný klas. Známka byla vytvořena technikou rotačního ocelotisku, kombinovaného hlubotiskem. Její hodnota činí 27 Kč. Zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách. „Velmi si považuji, že Česká pošta mohla představit novou poštovní známku právě v prostorách Národního zemědělského muzea, které si letos připomíná své stoleté výročí. Ráda bych připomněla, že nejde o první podobnou známku. Například v roce 2005 začala Česká pošta prodávat známku s motivem Traktoru LANZ BULLDOG HL-12, vyrobeným r. 1921, která připomínala pobočku Národního zemědělského muzea – muzeum zemědělské techniky v Čáslavi,“ vysvětluje ředitelka pobočkové sítě Praha České pošty Hana Tmejová.

Počátky Národního zemědělského muzea sahají do roku 1891. Jako samostatná instituce vzniklo Zemědělské muzeum v roce 1918. Budova v Praze na Letné, která je významnou památkou novodobé české architektury – funkcionalismu, byla postavena v letech 1937–1939, společně se sousedním objektem Národního technického muzea, podle projektu architekta Milana Babušky. Dalších více než padesát let však sloužila zcela jiným než původním účelům. V současné době je pražská budova Národního zemědělského muzea postupně upravována tak, aby se vrátil její původní styl a bylo umožněno představit nové a moderní expozice. V pražské budově Národního zemědělského muzea, která prošla částečnou rekonstrukcí, si nyní lze prohlédnout expozice Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Zemědělství, Laboratoř ticha či Živou zahradu na střeše muzea, kterou korunuje nádherný výhled na Prahu. Prostor pro zdokonalování kulinářského umění nabízí gastrostudio, které je součástí expozice Gastronomie.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. Více ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…