Nová průmyslová zóna Nad Barborou – vyslyší vláda požadavky podnikatelů na Ostravsku?

21.07.2015 17:10

Vytvoření příznivějších podmínek pro podnikání v Moravskoslezském kraji, zvýhodnění kraje v dotačních systémech a operačních programech, vyřešení sanace a revitalizace starých, ekologicky zatížených území či dřívější odchod horníků do důchodu – tak zní apel regionální Tripartity i jejího člena - Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje na zítřejší výjezdní zasedání Vlády ČR na Ostravsku.

Nová průmyslová zóna Nad Barborou – vyslyší vláda požadavky podnikatelů na Ostravsku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Ostravu

„Podnikání v Moravskoslezském kraji by jistě prospělo například zavedení speciálních proexportních opatření pro místní firmy či třeba podpora podnikatelských inkubátorů, které poskytnou firmám prostor zdarma,” přibližuje požadavky Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje její předseda Jan Březina, který je zároveň i místopředsedou regionální „malé“ Tripartity. Kromě podpory podnikatelů však místní komora apeluje na vládu i například v oblasti urychlené přípravy a financování strategické průmyslové zóny Nad Barborou na Karvinsku. Tomuto bodu se bude vláda na zítřejším jednání věnovat. 

Dalším bodem programu výjezdního zasedání vlády, na který místní komora upozorňuje, je pak i návrh novely zákona o důchodovém pojištění a zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. „Připojili jsme se k apelu na zavedení dřívějšího odchodu do důchodů pro horníky. Velice bychom však přivítali i zavedení rekvalifikačních a vzdělávacích programů pro propuštěné horníky a pracovníky navázaných firem či zavedení motivačního systému pro další vzdělávání horníků,“ dodává Březina. 

Okruhy požadavků regionální Tripartity Moravskoslezského kraje:

  • 1. Vytvoření příznivějších podmínek pro podnikání v MSK
  • 2. Vytvoření zvýhodnění v dotačních systémech a operačních programech
  • 3. Staré ekologické zátěže - sanace a revitalizace území
  • 4. Podpora investic
  • 5. Oblast hornictví
  • 6. Podpora zaměstnanosti
  • 7. Podpora vzdělávání, vědy, výzkumu a inovací
  • 8. Dopravní infrastruktura
  • 9. Životní prostředí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…