Nová rozhledna vyrůstá díky úsilí Lesů ČR na vrcholu Velký Javorník

17.06.2013 17:11

Nová turistická atrakce vyrůstá zásluhou státního podniku Lesy ČR na vrcholu Velký Javorník nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm v Moravskoslezském kraji. Je jí zcela nová, dřevěná, vícepatrová rozhledna s ocelovými kotevními prvky.

Nová rozhledna vyrůstá díky úsilí Lesů ČR na vrcholu Velký Javorník
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Věříme, že novou rozhlednou uděláme radost všem návštěvníkům Moravskoslezských Beskyd. Výrazně se zlepší a zatraktivní výhled do okolní nádherné krajiny. Po dokončení bude rozhledna vysoká skoro 26 metrů. Nyní na výstavbě velmi intenzívně pracujeme, aktuálně rozestavěná rozhledna měří již
15 metrů. Předpokládáme, že ke slavnostnímu otevření dojde už letos v srpnu. O přesném datu budeme veřejnost předem včas informovat,“ poznamenává řízením Lesů ČR pověřený ekonomický ředitel podniku Michal Gaube.

Základová konstrukce stavby je ze železobetonových patek, podlaha z kamenné dlažby. Podlahy na patrech budou ze dřeva. Svislá nosná konstrukce se skládá z dřevěných hranolů, v horních patrech konstrukci tvoří sloupy z dřevěných hranolů.

„Výstavbu plně financujeme z vlastních finančních prostředků podniku, akce probíhá v rámci našeho Programu 2020, jímž celostátně podporujeme veřejně prospěšné funkce lesů mimo jiné i takovými investicemi jako je rozhledna na vrcholu Velký Javorník. Počítáme, že se náklady na výstavbu budou pohybovat kolem částky 3,3 milionů korun,“ upřesňuje Michal Gaube.

Velký Javorník leží ve výšce 918 metrů nad mořem a je nejvyšším vrcholem Veřovických vrchů, nejzápadnějšího předhůří Moravskoslezských Beskyd. Je z něj velmi dobrý rozhled na vrcholy Beskyd - Lysá hora, Smrk, Kněhyně, Radhošť, Nořičí, do údolí frenštátské brázdy, Palkovické hůrky, Ondřejník, Červený kámen, Kotouč - na Podbeskydsku pahorktinu, na Jeseníky, Oderské vrchy, Moravskou bránu, Ostravsko. Velký Javorník se nachází cca 4 kilometry od Frenštátu pod Radhoštěm na hranicích Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…